wtorek, 10 lipca 2018

Gicz cielęca duszona w białym winie z jarzynami

Mamy pełnię lata a więc nie pora na ciężkie dania.
Dzisiaj cielęcina duszona w białym winie, względnie w drobiowym bulionie. Danie podobne do klasycznego ossobuco ale bez oliwek, które nie zawsze są lubiane. Zrobiłem bez bo akurat zabrakło.


Składniki:
4 grubo ukrojone plastry z giczy cielęcej (jak na słynne włoskie ossobuco)
2 - 3 średniej wielkości marchewki
spory kawałek selera korzennego
kto ma może dodać jeszcze ze 2 - 3 łodygi selera naciowego
mąka pszenna do opanierowania kawałków mięsa
0,7 l białego wytrawnego wina*
sól
czarny pieprz prosto z młynka 

Wykonanie:
na godzinę przed przyrządzaniem wyjąć mięso z lodówki. Trzymać pod przykryciem.
Jarzyny umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Krótko przesmażyć często mieszając.
Mięso posolić i szczodrze obtoczyć w mące. Po upływie 10 minut przesmażyć z bu stron na rumiano w małej ilości tłuszczu.

Jest ważne aby smażyć w faktycznie minimalnej ilości tłuszczu.
W odpowiednio dużym rondlu podsmażone jarzyny zalać biały wytrawnym winem. Na krótko doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum. Kawałki mięsa prosto z patelni umieścić w rondlu z gorącym winem.. Przykryć i na absolutnie małym ogniu dusić przez ok. 2 godziny.
W każdym razie tak długo aż mięso samo będzie odchodzić od kości.
Podawać z pulchnym białym pieczywem, którym można doskonale wydobywać z talerza resztki sosu.
Amatorom czegoś bardziej konkretnego proponuję gruby kotlet cielęcy z kością smażony bez panierki na grilowej blasze.


* - białe wytrawne wino - tu najlepiej nadaje się włoskie Soave; należy zwrócić szczególną uwagę aby nie było kwaśne; wytrawne TAK ale w żadnym wypadku KWAŚNE.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...