wtorek, 24 lipca 2018

Wędzony pstrąg "siekany" albo jak kto woli tatar z takiego pstrąga.

Czasami trzeba podać coś innego niż rutynowe zazwyczaj. Szczególnie wtedy kiedy u siebie podejmuje się gości w ramach rewizyty, kiedy zaproszeni zaskoczyli nas czymś nowym.

Najlepiej pasuje tutaj biała cebula.
Składniki: (6 - 10 porcji)
1 pstrąg, absolutnie tylko lekko wędzony (mocno wędzony zepsuje cały smak potrawy)
1 mała biała cebula
1 jajo ugotowane na twardo (czas gotowania - max. 7 minut)
1 - 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno!
parę gałązek świeżego kopru do dekoracji
sól
biały pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
pstrąga obrać ze skóry. Usunąć łeb i kręgosłup. Dokładnie pozbawić wszelkich ości.
Choć w nazwie potrawy jest określenie "siekany" nie należy go dosłownie siekać, tylko pokroić bardzo ostrym nożem w drobną kostkę.
Cebulę obrać i przekroić na połowy. Jedną z połówek pokroić tak samo drobno jak rybę. Również jajo ugotowane na twardo rozdrobnić tak samo.
Drugą część cebuli zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki.

Pokrojone składniki  wymieszać ze sobą.
Pod przykryciem wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.*
Na kwadrans przed podawaniem wyjąć z lodówki masę rybną i połówkę cebuli.
Pstrąga ostrożnie doprawić solą i z wyczuciem dodać mielonego białego pieprzu - koniecznie prosto z młynka. Na koniec dodać olej rzepakowy i szybko wymieszać.
Połówkę cebuli pokroić w kostkę jw.
Przy pomocy metalowego pierścienia o średnicy 65 mm z masy rybnej formować krążki o wysokości 2,5 - 4 cm (zależy od ilości porcji jaka ma być podawana)

Każdy układać na środku zakąskowego talerza i udekorować  połową płaskiej łyżeczki świeżo pokrojonej cebuli. Na koniec ozdobić gałązką kopru i natychmiast podawać.
UWAGA! W szczególnie upalne dni na pół godziny przed podawaniem zaleca się wstawić czyste talerzyki do lodówki.

To samo danie wykonane na bazie delikatnie wędzonego łososia i dla odmiany podane z małosolnym ogórkiem.

* - wszystkie zimne potrawy składające się z drobno pokrojonych (siekanych) składników, na minimum 2 godziny przed podawaniem powinny być wstawione do lodówki! Inaczej zabraknie harmonijnego połączenia smaku poszczególnych składników.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...