wtorek, 17 lipca 2018

Sałatka z surowych prawdziwków.

W alpejskich lasach już od maja są prawdziwki. Materiał na temat sałatki z majowych prawdziwków publikuję dopiero teraz aby nie drażnić czytelnika. Mam nadzieję, że po ostatnich opadach polskich lasach też się już pojawiły.

Odlotowa sałatka z majowych surowych prawdziwków.
Składniki:
kilka sztuk prawdziwków świeżo przyniesionych z lasu
1 łyżka świeżo zerwanej rzeżuchy
po 1 listku sałaty lodowej na porcję
1 płaska łyżeczka kwiatu soli - fleur de sel, lub szarej soli kamiennej - nie jodowanej
czarny pieprz prosto z młynka
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek z tzw. pierwszego wycisku

Wykonanie:
grzyby oczyścić miękką szczoteczką lub suchą gąbką.
UWAGA! Powszechnie uważa się, że grzybów nie powinno się myć wodą, gdyż zniszczy to ich autentyczny aromat. Jeżeli już to najwyżej przetrzeć lekko wilgotną ściereczką. Jednak większość znanych mi pań domu uważa, że grzyby jak wszystkie produkty rosnące na lub w ziemi, obowiązkowo muszą być myte. Decyzję pozostawiam więc każdemu indywidualnie.
Oczyszczone poszatkować z góry na dół na plastry o grubości ok. 1 - 2 mm
Na każdym zakąskowym talerzu układać po listku sałaty lodowej. Obok plastry grzybów.
Solić i doprawiać pieprzem prosto z młynka tuż przed podawaniem na stół. Na wydaniu podlać strużką dobrej gatunkowo oliwy z oliwek.

Tadeusz Gwiaździński

4 komentarze:

  1. Z prawdziwków nie robiłam ale z...pieczarek.Pieczarek nie myłam, tylko usuwałam nóżkę i ściągałam z kapelusza skórkę.
    Oczywiście nie informowałam nikogo, że ich nie myłam;)
    Doprawiałam solą i.....curry, łagodnym.I bardzo często w ten sam sposób przygotowywałam tartinki.
    Tu raczej nie mam szans na znalezienie prawdziwków w podberlińskich lasach. A jeśli by były w jakimś sklepie, to cena mogłaby mnie doprowadzić do ataku histerii. Tu nawet kurki są w paraliżującej mózg cenie.
    Najzabawniejsze, że kurki są tu również używane jako "grzyby leśne suszone". Podgrzybków nie znają, prawdziwków też nie, prędzej kupisz shitake.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Berlin jest miastem wysokiej światowej klasy więc prawdziwki z pewnością są do kupienia. Tyle, że faktycznie po chyba zaporowej cenie. Szkoda, że nie masz tej możliwości bo spróbować zaprawdę warto. Jeśli robisz sałatkę z brązowych pieczarek to masz namiastkę smaku tej z prawdziwków.
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń
  2. Smak borowików jest niepowtarzalny. Uwielbiam te grzyby, choć surowych jeszcze nie próbowałam. U nas dopiero od 2 dni pada, po ponad 2-miesięcznej suszy, więc nadzieja na grzyby jest:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To fakt, że ich smak jest niepowtarzalny.
    Ponieważ urodziłem się na Warmii przez długie lata miałem możliwość jadać tylko te zebrane na nizinach. Dopiero kiedy we Włoszech przyszło mi spróbować prawdziwków rosnących w Alpach na wysokości powyżej 1000 mnp przekonałem się dopiero co może znaczyć intensywność smaku.

    Na początku lipca br bazary w okolicach Krakowa były zapełnione prawdziwkami. Te na zdjęciu były kupione w Myślenicach.

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Od czego zależy kolor skorupki kurzego jaja?

Jutro świąteczne faszerowane jaja podawane na gorąco we własnych skorupkach!   Barwa skorupiki zniesionego przez kurę jaja nie ma najmni...