piątek, 23 listopada 2018

Sernik po włosku.

Dawno nie było tutaj czegoś nowego i fajnego zarazem.
Dzisiaj sernik na bazie włoskiego mascarpone, który warto przećwiczyć przed nadchodzącymi świętami.

Wyjątkowa puszystość i delikatny smak tego wypieku wspaniale nadają się na świąteczny stół.
        (tortownica Ø 26 cm)

Składniki:
750 g mascarpone
200 g gęstego tłustego greckiego jogurtu
15 g cukru waniliowego
150 g cukru (kto lubi słodko - 200 g)
szczypta soli
6 jaj
2 opakowania budyniu o smaku waniliowym

1 łyżka masła do wysmarowania formy
mąka do wysypania formy
2 jabłka
sok świeżo wyciśnięty z 0,5 cytryny
1,5 łyżki cukru pudru do karmelizowania jabłek
0,5 łyżki masła
cukier puder do posypania na wydaniu
1 szklanka dowolnych jagód do dekoracji

Wykonanie:
piekarnik nastawić aby się rozgrzał do 190°C. Grzeje góra + dół.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Koniecznie strząsnąć jej ewentualny nadmiar.
Jaja ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jednolitą kremową masę.
Stale ubijając po łyżce na przemian dodawać mascarpone i jogurt.
Na koniec proszek budyniowy i dobrze wymieszać.
Wlać do formy, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika na dolną półkę. Po upływie 15 minut zmniejszyć temperaturę pieczenia do175°C.
Od tego momentu piec dalsze 40 – 45 minut.
Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmować z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Jabłka pokroić w cienkie plastry (jak na zdjęciu) Skropić sokiem z cytryny.
Na patelni roztopić 0,5 łyżki masła i dookoła poukładać plastry jabłka. Posypać cukrem pudrem i odczekać aż się rozpuści i zacznie karmelizować. Po ostudzeniu układać w wianuszek na serniku. Udekorować świeżymi jagodami, posypać cukrem pudrem i podawać krojąc jak tort.

Bywa, że ciasta będzie za dużo. Wtedy nadmiar można podzielić na małe foremki i po upieczeniu podarować miłym gościom na wynos.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Drobiowe skrzydełka z grilla lub z piekarnika z aromatycznym owocowym sosem

Kwieceń sypał gradem, śniegiem i lodowatym deszczem. Nic to! W wielu ogrodach i na działkach już od dawna czas odkurzyć miski do grilowania....