wtorek, 15 stycznia 2019

Sałatka z jarmużu z filetami pomarańczowymi.

Jarmuż raczej rzadko gości na naszych stołach. W Niemczech i w Austrii jest bardzo popularny. Tam regionalnie podaje się go tradycyjnie z gotowaną w środku dość tłustą kiełbasą co stanowi całe danie obiadowe. Zawiera w sobie ogromną ilość składników potrzebnych naszemu zdrowiu. Smakowo może nie należy do rarytasów ale przeważnie to co dobre dla organizmu bywa mało atrakcyjne dla podniebienia.

Teraz zimą trudno o coś bardziej zdrowego w pożywieniu właśnie od tej rośliny.
500 g czystych liści jarmużu (czystych znaczy samych liści bez łodyg)
2 słodkie i soczyste pomarańcze
3 łyżki najlepszej oliwy z oliwek (z pierwszego wycisku na zimno)
2 łyżki octu jabłkowego 5%
1 łyżeczka miodu akacjowego
sól
czarny pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:
jarmuż zblanszować w lekko posolonym wrzątku (ok. 2 minuty) Odcedzić i na ściereczce odcisnąć reszki wody. Pokroić ale nie za drobno.
Pomarańcze obrać i wyciąć absolutnie czyste filety. Starannie zebrać powstały sok, którym zamarynować osuszone liście jarmużu. Dodać oliwę, ocet wymieszany z miodem, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Dobrze wymieszać. Na koniec połączyć z filetami z pomarańcz.

Podawać jako uzupełnienie do zimowego obiadu.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...