piątek, 11 stycznia 2019

Nadziewane rogaliczki na przekąskę przed przyjęciem.


Rogaliczki nadziewane szynką i serem

Nadzienia należy nakładać z umiarem. Inaczej podczas pieczenia jego część wydostanie się na zewnątrz.
Składniki:
ok. 250 g gotowego ciasta listkowego* (francuskiego)
90 g łagodnej szynki konserwowe  – należy unikać wędzonej
110 g twardego żółtego sera (gouda lub Emmentaler)
2 – 3 łyżki gładkiego tłustego twarożku
1 płaska łyżeczka pasty tandoori**
szczypta mielonej papryki Cayenne
1 łyżka świeżo i drobno posiekanego kopru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

1 żółtko + 3 łyżki mleka

Wykonanie:
płaty ciasta pociąć na pasy szerokości ok. 11 – 12 cm
Z nich wycinać trójkąty o podstawie 6,5 – 7 cm.
Szynkę pokroić i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Ser zetrzeć na grubym tarle. Dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Piekarnik rozgrzać do 220°C. Grzeje góra + dół.
Nadzienie nakładać łyżeczką na przygotowane trójkąty ciasta i ciasno zwijać w zgrabne rogaliki. Układać na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nie należy układać zbyt ciasno gdyż podczas pieczenia rogaliki się powiększą.
Żółtko rozmieszać z mlekiem. Tym przy pomocy pędzelka smarować każdy rogalik. Niezwłocznie wstawić do odpowiednio rozgrzanego piekarnika na dolną półkę i zapiekać ok. 25 minut. Rogaliki powinny nabrać wyraźnie ciemno złotego koloru.

Podawać jeszcze lekko ciepłe jako czekadełko do aperitifu przed większym karnawałowym przyjęciem.

*  - ciasto listkowe lub francuskie – kupując gotowe ciasto należy zwracać uwagę aby było wykonane na bazie masła a nie margaryny (patrz składniki na opakowaniu)

** - tandoori - patrz
 https://barwysmaku.blogspot.com/2018/03/zeberka-cielece-lub-kurczak-duszone-w.html

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kopytka ze smakowo interesującym sosem.

Czas postu nie oznacza, że choć bez mięsa i zwierzęcego tłuszczu należy się kulinarnie umartwiać. W niczym nie należy przesadzać. Dzisiaj z...