piątek, 1 lutego 2019

Przystawka z avocado, buraków, twarożku i jogurtu.

Przepis na 4 większe lub 6 mniejszych porcji.
Do tego koniecznie białe pulchne pieczywo.

Prawdziwy "toast" za zdrowie.
Składniki:
2 - 3 ugotowane i zamarynowane czerwone buraki
1 owoc avocado, odpowiednio dojrzały
1 + 1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny
100 g gładkiego białego twarożku
100 g gęstego greckiego jogurtu 10%
1 łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
1 mała cukinia
1 mała łagodna żółta papryka
1 owoc granatu
roszponka do dekoracji
sól morska
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
ostudzić buraki ugotowane w osolonej wodzie.  Obrać ze skóry.
Poszatkować w cienkie plastry. Zamarynować octem i oliwą. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 0,5 godziny w chłodne miejsce.

Avocado obrać ze skóry. Przepołowić i usunąć pestkę.
Jedną połowę zmiażdżyć widelcem na gładką masę i wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny.
Drugą połowę pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Skropić sokiem z cytryny aby nie czerniały.

Twarożek, jogurt, posiekaną zieloną pietruszką i zmiażdżoną połówkę avocado dokładnie wymieszać ze sobą. Doprawić solą i pieprzem. Najdokładniej wymieszać.

Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Zblanszować w posolonym wrzątku. Bardzo dokładnie odcedzić. Wymieszać z papryczką pokrojoną w cienkie półpierścienie.

Owoc granatu przepołowić i wydobyć smakowite pestki.

Na talerzach wachlarzowato układać plastry buraków. Masę twarogowo jogurtową z avocado Formować w grube krążki. Układać centralnie na plastrach buraków.
Dodać po plasterku avocado i szczodrze posypać pestkami granatu, które dodają szczególnego akcentu smakowego.
Uzupełnić zblanszowaną cukinią i żółtą papryczką. Na koniec udekorować listkami roszponki.

Podawać jako atrakcyjną witaminową przystawkę do np. niedzielnego obiadu.

Tadeusz Gwiaździński

6 komentarzy:

  1. Świetna przystawka :),dla mnie nawet kolacja :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ jak najbardziej. "Wsio rawno" czy przystawka czy podwieczorek czy kolacja. Ważne jeśli się sprawdzi :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tadziu, mam do Ciebie gorącą prośbę zerknij na blog:
    https://salaterka.pl. I koniecznie zerknij na na to, co jego autor napisał tam o sobie, swojej walce z nadwagą i złymi nawykami żywieniowymi.Bo widzisz- awokado zdrowe jest, a jakże ale to pulchne białe pieczywko do niego już nie. Mam wrażenie, że czytając tamten blog znajdziesz sposób na bardziej atrakcyjniej brzmiące przepisy z tego, co tam podane. Poza tym znajdziesz tam naprawdę bardzo dokładne dane nt. nie tylko kaloryczności każdego z produktów, wartości witaminowej itp., ale i również tego ile tego należy zjeść.
    Polecam Ci ten blog gorąco!!!!
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-)
      Przepisy prezentowane na moim blogu w 80% są produkowane dla gości domu co wcale nie znaczy, że ja jem wszystko z tego co jest wyświetlane. Inaczej już dawno brakło by mi materiału do poczytania przez odbiorców.
      Notabene - wkrótce wybieramy się z małżonką na kurację. Ja na swoją nadwagę, nadciśnienie oraz bóle w krzyżu. Małżonka ma też swoje niedomagania od lat. Poddamy się tradycyjnej kuracji sprzed wielu lat. Zioła, kąpiele, masaże, itd.

      Usuń
    2. Bardzo dobrze, kuracja się przyda, ale mimo tego zajrzyj na temten blog- wiedzy wszak nigdy za wiele;)

      Usuń
    3. Dzięki dzięki :-) Ponieważ małżonka jest zawziętym wrogiem laptopa a teraz muszę powklejać parę nowych postów "na zaś" zajrzę tam w przyszłym tygodniu.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Od czego zależy kolor skorupki kurzego jaja?

Jutro świąteczne faszerowane jaja podawane na gorąco we własnych skorupkach!   Barwa skorupiki zniesionego przez kurę jaja nie ma najmni...