wtorek, 19 marca 2019

Kopytka ze smakowo interesującym sosem.

Czas postu nie oznacza, że choć bez mięsa i zwierzęcego tłuszczu należy się kulinarnie umartwiać. W niczym nie należy przesadzać.
Dzisiaj zwykłe kopytka ale za to z pysznym sosem doprawionym przyprawą curry.

Polecam podawanie z tartą rzepą na gorąco. Samo zdrowie.
Składniki: (sosu)3 - 4 łyżki oliwy słonecznikowej
0,5 małego selera korzennego
2 - 3 ząbki czosnku
1 mała bulwa kopru włoskiego
1 mała cebulka szalotka
1 trawa cytrynowa
0,5 owocu mango
0,5 szklanki bulionu warzywnego
1,5 l szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
drobny szczypiorek do dekoracji na wydaniu

Wykonanie:
przygotować kopytka wg zasad. Obrany seler, czosnek, koper włoski i szalotkę pokroić w drobną kostkę i krótko przesmażyć na oliwie słonecznikowej. Dodać zmiażdżoną trawę cytrynową i przetartą przez gęste sito połowę owocu mango. Dodać bulion, wymieszać i pod przykryciem dusić na maleńkim ogniu ok. 15 minut.
Przecedzić i odcisnąć na sicie. Otrzymany płyn wymieszać z mlekiem kokosowym. Doprawić przyprawa curry, sola i czarnym pieprzem. Krótko raz zagotować.
Tak powstałem sosem podlewać kopytka na talerzu. Na wydaniu posypać świeżo pokrojonym drobnym szczypiorkiem.
Podczas kiedy składniki sosu będą się powoli dusić przygotować surówkę.

Sama tarta marchew z jabłkiem to dość oklepane. Dodatek łodygi selera naciowego zamienia tą surówkę we wspaniałe uzupełnienie każdego głównego dania.

Składniki: (surówka z marchwi)
świeża marchew
świeży seler naciowy
jędrne kwaśne jabłko
sok świeżo wyciśnięty z 0,5 cytryny

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Polska biała kiełbasa własnej roboty

Poza krajem (tzn. poza Polską) ciężko jest o różne "nasze" wyroby wędliniarskie. Szczególnie te, do których jesteśmy przyzwyczajen...