piątek, 1 marca 2019

Soczewica z chorizio

Danie raczej barowe ale kto powiedział, że nie pasuje do kuchni domowej?

Ja wolę bez zieleniny.
Rodzina do wszystkiego sypie zieloną pietruszkę.
Składniki:
1 - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy*
bulion wołowy do gotowania soczewicy
1 szklanka pokrojonej w kostkę hiszpańskiej pikantnej kiełbasy chorizio**
oliwa z oliwek do smażenia kiełbasy
0,5 drobno pokrojonej cebulki szalotki
1 szklanka gotowego sosu pomidorowego
mały pęczek grubego szczypioru - młodej cebulki
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
soczewicę spłukać pod bieżącą wodą. Zalać bulionem tak aby na 1 cm pokrył soczewicę i ugotować do miękkości na małym ogniu. Przecedzić i trzymać w cieple.
Z kiełbasy ściągnąć skórę i pokroić w grubą kostkę. Razem z pokrojona szalotką i szczypiorem (młodą cebulką) często mieszając przesmażyć na patelni. Zalać sosem pomidorowym i dusić na małym ogniu przez max. 5 minut.

Ponieważ dostępne w sprzedaży chorizio miewa różny stopień ostrości, doprawiać należy tuż przed wydaniem.
Z gotowego sosu wybrać kilka łyżek i trzymać w rezerwie do zwieńczenia soczewicy na wydaniu.
Pozostałą masę połączyć z ugotowaną  soczewicą. Dobrze wymieszać i nakładać do podgrzanych głębokich miseczek.
Jak na zdjęciu po środku każdej porcji umieścić po 1 łyżce sosu pomidorowego z chorizio.
Kto lubi posypać świeżo posiekaną zieloną pietruszką.

* - czerwona soczewica gotuje się wyjątkowo szybko; w zależności od pochodzenia 5 - 8 minut.

** - chorizio - pikantna wieprzowa kiełbasa absolutnie typowa dla hiszpańskiej kuchni; charakteryzuje się niepowtarzalnym własnym aromatem, którego nie da się niczym zastąpić.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

kulinarne perfidie 003. (21.05.16.) Duży włoski mlecz na gorąco z fasolą i kurczakiem

Wiosna w pełni więc nasze organizmy domagają się nowalijek a głównie białka roślinnego. W sumie czegoś co nie będzie godzinami leżeć na żo...