piątek, 17 maja 2019

Truskawkowe tiramisu. Idealny i nie zbyt drogi deser na komunijny stół.

Na zdjęciu porcja truskawkowego tiramisu przygotowana w tortownicy.

Prawdziwa rewelacja smakowa i jeżeli do tego ktoś lubi te owoce, może się w tym deserze zakochać. Smak truskawek nie dominuje, choć czuje się go wyraźnie.
Składniki:
500 g truskawek możliwie najświeższych, umytych i pozbawionych szypułek
125 ml wody
150 g cukru (wg uznania, nawet  200 g)

500 g mascarpone
250 ml słodkiej śmietanki kremówki, najlepiej 36%
kilka łyżek sproszkowanych biszkopcików
6 płatów 7 x 12 cm żelatyny (ew. 2 łyżeczki granulatu)
w wersji dla dorosłych – 1 łyżka likieru waniliowego lub wódki z wanilią

2 laski wanilii przeciąć wzdłuż i na kilka miesięcy zalać 1/2 l czystej wódki. Najlepiej Żytniej 

z kłoskiem. Odstawić w miejsce pozbawione światła, i co2 tygodnie, i po kilka razy mocno wstrząsać.
24 – 40 biszkopcików (w zależności od zastosowanej formy)  
na foremkę typu "cegła" (23 x 15 x 8,5 cm) potrzeba 24 biszkopciki (3 warstwy po 8 sztuk)
do wypełnienia tortownicy Ø 24 cm potrzeba 40 biszkopcików


Wykonanie:
truskawki pokroić. Wodę zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć i cukier się całkowicie  rozpuści, odstawić z ognia. Wrzucić pokrojone truskawki i zmiksować blenderem.
Do moczenia biszkopcików odlać 1/3 samego syropu (jeżeli zastosuje się prostokątną foremkę, wówczas wystarczy ¼ podanej ilości)
Syrop z owcami nie ma prawa się zagotować!

W jeszcze dobrze ciepłym syropie rozpuścić żelatynę.
Stale mieszając stopniowo dodawać mascarpone.

Następną porcję dodaje się dopiero po całkowitym
dobrym wymieszaniu poprzedniej!

Kolejno, również małymi partiami dodawać ubitą na krem śmietanę.

UWAGA! Masa serowo truskawkowa powinna być wyraźnie chłodna.

Inaczej dodawana śmietana może się zwarzyć!

Gdy powstanie absolutnie gładka masa, można ją doprawić likierem bądź wódką z wanilią, lub jednym z syropów widocznych na ostatnim zdjęciu.
Na dno formy wyłożonej folią spożywczą wlać część masy serowo truskawkowej, i ułożyć na niej pierwszą warstwę biszkopcików.

Biszkopciki króciutko moczyć w odlanym syropie truskawkowym, i ciasno

układać w przygotowanej formie.
To nie jest absolutnie konieczne, ale dobrze jest warstwę kremu posypać sproszkowanym suchym biszkoptem. Wlać następna porcję kremu i postępować jw.

Tym sposobem zostanie pochłonięty ewentualny nadmiar wilgoci.
Tiramisu w wysokiej foremce. Mniej biszkoptów = więcej kremu.

Dodatkowo uzyskuje się łatwość w krojeniu na porcje podczas przyjęcia.
Posypka z ciemnego suchego biszkopta, wspaniale imituje kakao, które

nie za bardzo harmonizowałoby z truskawkami.
Jeżeli idzie o aromatyzowania deseru panuje absolutna dowolność.
Albo pozostawia się same truskawki.
Albo dodaje się po łyżce syropu, na zdjęciu u góry od prawej:
z geranium, z dzikiego majeranku, lub z lawendy.
Smacznego i udanego przyjęcia życzy:

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...