piątek, 31 maja 2019

Nadziewane kalmary na 3 sposoby

Danie dla absolutnych zwolenników owoców morza.
Interpretacja przepisu całkowicie dowolna.

6 sztuk jak na zdjęciu może stanowić pełne drugie danie obiadowe.
Składniki:
20 - 25 sztuk kalmarów
(kto nie ma możliwości kupienia surowych, może użyć świeżo rozmrożonych)

Nadzienie:
5 łyżek ugotowanych na mleku płatków jaglanych (w ilości wg zapotrzebowania)
1 - 2 jaja
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
sól
czarny pieprz świeżo zmielony

0,5 szklanki młodej marchewki pokrojonej w drobną kostkę i przesmażonej na maśle
0,5 szklanki mięsa z piersi kurczaka pokrojonej w drobną kostkę i przesmażonej na maśle
0,5 szklanki surowych krewetek pokrojonych w drobną kostkę i przesmażonych na maśle
oliwa z oliwek i masło do smażenia



Wykonanie:
kalmary oczyścić, umyć i wytrzeć do sucha.
Stale mieszając ugotować na mleku gęstą kaszkę z płatków jaglanych. Ostudzić.
Zaciągnąć roztrzepanym jajem. Uzupełnić zmiażdżonym i rozdrobnionym czosnkiem, zieloną pietruszką, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszać.
Otrzymaną masę podzielić na 3 równe części.
Na tej bazie zrobić 3 wersje nadzienia. Po jednej z: marchewką, z krewetkami i z piersią kurczaka.
Nadziać oczyszczone tusze kalmarów i spiąć wykałaczką.
Smażyć po ok. 4 - 5 minut z obu stron na średnio rozgrzanej oliwie z oliwek.
Na wydaniu dodatkowo posolić. Usunąć wykałaczki i natychmiast podawać.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...