wtorek, 14 maja 2019

Placki kartoflane bez jajek i mąki, nadziewane mozzarellą


Placki kartoflane po włosku z serem mozzarella. 
Bezmięsne sycące danie, które można podać na obiad z dowolną sałatą.
Dzisiaj z drobną polną sałatą i daktylowymi pomidorkami.

Na pierwszy rzut oka nie widać żadnej różnicy między tymi nadziewanymi a klasycznymi.
Składniki:
1 kg mącznych ziemniaków na placki
plastry sera mozzarella ukrojone na grubość 0,5 cm, po jednym na porcję
0,5 szklanki gęstego tłustego jogurtu
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
ziemniaki zetrzeć na grubym tarle. Dodać łyżkę posiekanej zielonej pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wg powstałej konsystencji uzupełnić kilkoma łyżkami chudego jogurtu. Formować placki, wkładając w środek każdego plaster sera mozzarella.



Kłaść na małą ilość gorącego tłuszczu. Na zdjęciu poniżej placki smażące się na oleju rzepakowym. Podobno najzdrowszym z najzdrowszych.
W Austrii jest dostępny rzetelnie rafinowany gatunek, przez co jest zaliczany do najlepszych na świecie. Warto tu będąc zaopatrzyć się w taki, albo poprosić znajomych, aby przywieźli.



Prosto z patelni podawać z dowolną sałatą wymieszana z pomidorkami koktajlowymi.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Robię "ciut" inaczej -zawsze dodaję jajko i nieco skrobi kartoflanej, w Polsce nazywanej mąką kartoflaną. Można też użyć skrobi kukurydzianej.. To dobre "papu".
    Dodanie jajka i skrobi tworzy łatwiejszą w obróbce masę.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli Ci tak smakuje to może i ja spróbuję :-) Wiejska kuchnia włoska na wielu odcinkach potrafi być dość ascetyczna co nie oznacza, że przez to musi być niesmaczna :-)

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Sandacz w "papilotach" podawany ze szparagami z patelni.

Sandacz z drobnymi warzywkami zapiekany w papierowych paczuszkach - "papilotach". Sandacz zapiekany z warzywkami, podany ze sz...