piątek, 24 maja 2019

Sandacz w "papilotach" podawany ze szparagami z patelni.

Sandacz z drobnymi warzywkami zapiekany w papierowych paczuszkach - "papilotach".

Sandacz zapiekany z warzywkami, podany ze szparagami z patelni.
Składniki:
2 filety z sandacza po 250 - 300 g każdy
150 g drobno pokrojonej mieszanki z marchewki, selera, cebuli i czosnku
1 łyżka zielonych oliwek bez pestek
1 łyżka marynowanych kaparów
6 łyżek masła do porcji ryby
oliwa z oliwek
2 szklanki obranych i pokrojonych mieszanych szparagów (białych i zielonych)
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
masło i oliwa do smażenia

Wykonanie:
filety rybne podzielić na 6 równych porcji. Każdą układać na odpowiednio przyciętym papierze do pieczenia. Najpierw na środku umieścić łyżeczkę oliwy z oliwek. Na tym położyć rybę doprawioną solą i pieprzem. Dodać po 2 łyżki warzywnej mieszanki i po 1 łyżce masła. Szczelnie zawinąć w papier, ciasno ułożyć na płaskiej formie do pieczenia i zapiec w piekarniku na środkowej półce w temperaturze 200 stopni, grzeje góra + dół, przez ok. 25 minut.

"Papiloty" z sandaczem świeżo wyjęte z piekarnika.
Pokrojone szparagi przesmażyć na maśle z domieszką oliwy z oliwek. Smażenie nie powinno trwać dłużej niż 7 - 8 minut. Często mieszać.

Ze względu na sosik jaki zbierze się pod spodem, każdy z jedzących sam sobie rozwija paczuszkę na talerzu.
Podawać bez ziemniaków tylko ze szparagami. Patrz tytułowe zdjęcie u góry

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...