wtorek, 25 czerwca 2019

Sałatka z resztek usmażonej ryby.

Pomysł na idealne zagospodarowanie resztek z usmażonej ryby.

Gdy po obiedzie zostają małe kawałki usmażonej ryby.
Składniki:
usmażone filety ryby o białym mięsie (np. labrakas lub sandacza - ale bez ości)
0,5 strąka świeżej żółtej papryki
5 pomidorków koktajlowych
3 rzodkiewki
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
4 - 5 łyżek wysoko gatunkowej oliwy z oliwek

Wykonanie:
ostudzone kawałki ryby pozbawić skóry i ości. Rozdrobnić w palcach jak na zdjęciu.
Paprykę pokroić na małe cząstki. Rzodkiewki w talarki. Pomidorki przepołowić.
Całość doprawić solą i czarnym pieprzem i dokładnie wymieszać ze sobą.
Uzupełnić oliwą i jeszcze raz wymieszać.

Niezwłocznie podawać z białym pulchnym pieczywem. Przetrzymywanie w lodówce smakowo nie wychodzi tej sałatce "na zdrowie".
Jeżeli idzie o podniebienia moich domowników staram się unikać cebuli i czosnku.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne aby dobry smak był podkreślony gamą apetycznych kolorów i już masz zamierzony efekt :-)
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...