piątek, 19 lutego 2021

Fileciki jagnięce z malinami

Polędwiczki jagnięce z malinami. Kto nie przepada za takim mięsem, choć to nie to samo, ale może równie dobrze zastosować filet cielęcy.

Jedyny tłuszcz w potrawie to oliwa z oliwek
Składniki:
polędwiczki jagnięce, względnie cielęce
1 - 2 ząbki czosnku
0,5 szklanki świeżych malin
czerwony pieprz z Kambodży (od biedy można zastąpić dostępnym białym pieprzem)
 
Czerwony pieprz z Kambodży. Rzadko spotykany rarytas na rynku przypraw. Bardzo aromatyczny i uwaga (!) zaskakująco ostry
 
1 czubata łyżka świeżo pokrojonej zielonej pietruszki
1 płaska łyżeczka mączki z nasion lnu, lub 0,25 płaskiej łyżeczki mączki kartoflanej
0,5 strąka czerwonej szpiczastej papryki
1 bulwa kopru włoskiego wielkości męskiej pięści
0,75 szklanki wytrawnego wermutu Noilly Prat, lub wytrawnego Sherry
1 płaska łyżeczka suszonych nasion kopru włoskiego
oliwa z oliwek
sól
 
Wykonanie:
1.) Odpowiednio wcześniej wyjąć mięso z lodówki. Powinno osiągnąć temperaturę pokojową. 
Na 10 minut przed smażeniem lekko posolić. Kolejno przesmażyć na dość ostrym ogniu (stopień 7) po ok. 3 minuty z każdej strony. Razem z patelnią wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na 25 minut. W sumie czas zależy od wielkości kawałków filetów.

2.) Z bulwy kopru włoskiego wyciąć twardy trzon i poszatkować tak cienko jak tylko się da. 
0,5 strąka czerwonej papryki pokroić w słomkę. Razem z poszatkowanym fenkułem, często mieszając podsmażyć na oliwie z oliwek. Podlać 0,25 szklanki Noilly Prat (względnie taką samą ilością Sherry)
Dodać suszone nasiona kopru włoskiego, wymieszać, przykryć i na maleńkim ogniu dusić tak długo aż masa zacznie mięknąć. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.
 
Cienko poszatkowaną bulwę kopru włoskiego dusić w wytrawnym wermucie z dodatkiem papryki i suszonych nasion fenkuła

3.) Patelnię z mięsem wyjąć z piekarnika. Polędwiczki przełożyć do ogrzanego pojemnika i pod przykryciem trzymać w cieple. W celu zagęszczenia sosu, do tłuszczu na patelni dodać mączkę z nasion lnu. Szybko wymieszać, zalać połową szklanki wermutu i doprowadzić do wrzenia. Uważając przy tym aby nie powstały grudki mączki. Doprawić pieprzem kambodżańskim prosto z młynka. Zdjąć z ognia i uzupełnić sos rozdrobnioną zieloną pietruszką. Wrzucić maliny i wymieszać.

4.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu podlane sosem z malinami i uzupełnione duszonym fenkułem z papryką na gorąco.

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Zrazy wołowe zawijane

Rodzinny przepis na doskonałe zrazy nadziewane razowym chlebem. Niestety zachował się jedynie w pamięci. Przewertowałem wszystkie notatki al...