wtorek, 16 lutego 2021

Duszone żeberka z naleśnikiem po azjatycku

Trwa pandemia. Jeżeli idzie o mnie to ma to wpływ na drastyczne obniżenie apetytu. 
Z trudem zjadam połowę tych objętości, które pochłaniałem jeszcze dwa miesiące temu. Mimo wszystko przybieram na wadze. Niewiele ale jednak. Z tego prostego powodu po każdym posiłku zostaje cała masa jadła, którą jakoś trzeba zagospodarować.

Resztki z dwóch różnych obiadów mogą dać ciekawe trzecie rozwiązanie

Składniki:
4 porcje duszonych z cebulą żeberek wieprzowych
4 naleśniki usmażone z dodatkiem zielonej pietruszki (patrz post:
0,5 szklanki kiełków soi
0,5 szklanki marchewki pokrojonej w niteczkę
1 łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
3 - 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
0,5 płaskiej łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu syczuańskiego
oliwa z oliwek do smażenia
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
 
Wykonanie:
1.) Kiełki soi i marchewkę wymieszać ze sobą. Krótko przesmażyć na patelni w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Doprawić sosem sojowym, pieprzem syczuańskim i czarnym oraz solą. Na koniec jeszcze raz dobrze wymieszać.

2.) Powstałą masą obficie nadziać naleśniki. Razem z żeberkami mocno podgrzać na patelni.

3.) Podawanie: podawać bardzo gorące prosto z patelni. Na wydaniu posypać posiekaną zieloną pietruszką
 
Tadeusz Gwiaździński
 
 Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Zrazy wołowe zawijane

Rodzinny przepis na doskonałe zrazy nadziewane razowym chlebem. Niestety zachował się jedynie w pamięci. Przewertowałem wszystkie notatki al...