piątek, 12 lutego 2021

Szybki tort na Walentynki

Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na coś fajnego dla kochanej osoby z okazji Walentynek to polecam poniżej zamieszczony przepis. Tort Malakoff w wersji nieco zbliżonej do oryginału. 
Głównie z myślą o tych, którzy omijają stosowanie żelatyny dalekim łukiem.
Tortownica o średnicy 24 cm

Smakowo z pewnością będzie ozdobą stołu
Składniki:
22 - 24 ciasteczka biszkoptowe (takie jak do Tiramisu)
0,25 szklanki brązowego austriackiego rumu 38%
0,5 szklanki pełnego pasteryzowanego mleka
Krem:
250 g samo żelującej śmietany QimiQ*

Sprzedawany jest w hermetycznych opakowaniach zawierających 250 g produktu
 
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka z jaj klasy "M"
200 ml słodkiej śmietanki kremówki (30 - 36%)
50  ml likieru Cointreau względnie Grand Marinier
 
Wykonanie:
1.) QimiQ wydobyć z opakowania na głęboki duży półmisek. Roztrzepać miotełką na gładką masę bez grudek.

2.) Śmietankę ubić do kremowej konsystencji. Nie ubijać na sztywno!
 
3.) Oba żółtka z dodatkiem dostępnego likieru i cukru pudru ubić nad gorącą kąpielą wodną na spoisty krem. (do tzw. próby róży) Gdy odpowiednio zgęstnieje niezwłocznie przestawić nad pojemnik z zimną wodą i dalej ubijać aż do ostudzenia. Wtedy otrzymana masę wymieszać ze śmietaną QumiQ aż do powstania jednolitej masy. Na koniec ostrożnie połączyć z ubitą śmietanką.

4.) Mleko wymieszać z rumem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 11 sztuk ciasteczek podzielić na połowy. Cienką warstewką kremu dookoła posmarować dno formy w miejscu, w którym styka się z pierścieniem. Na tym, przylegająco jedno do drugiego poustawiać zamoczone na krótko w rumie z mlekiem połówki ciasteczek, zaokrągleniem do góry.
 
 
5.) Dno formy w miarę szczelnie pokryć ciasteczkami również krótko zamoczonymi w mieszance rumu i mleka. Tak przygotowane zalać pierwszą warstwą kremu. Na tym układać nową partię ciasteczek i konsekwentnię zalać kremem. Pokryć folą spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
 
 
Tort do złudzenia przypomina Tiramisu ale to w niczym nie przeszkadza

* - QimiQ - austriacki naturalny produkt nabiałowy; jest to samo żelująca śmietana o zawartości 15% tłuszczu. Substancja żelująca jest wyprodukowana na bazie roślinnej. Wyrób jest wyjałowiony przez co nie wymaga przechowywania w lodówce. Do nabycia także w Polsce.
 
Tadeusz Gwiaździński
 
 Filary Smaku

4 komentarze:

  1. Piękny! Przygotuję na 8 marca, bo mam wtedy umówione już spotkanie z przyjaciółkami. No i QimiQ ze sklepu internetowego najwcześniej 19 lutego dotrze. Nigdy o czymś takim nie słyszałam, a chętnie wypróbuję, bo mam takich gości, którzy żelatyny nie tolerują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. QimiQ jest wspaniałą pomocą w kuchni. Wiele osób ze znajomych gotujących nie uważa wyrobu za godny uwagi. Dla mnie jest wyręką w wielu wypadkach. Z jednej strony nie pretenduję do żadnych wyróżnień kulinarnych a z drugiej produkt bez problemu łączy się z ogromną ilością najprzeróżniejszych produktów. Nabiał, tłuszcze, alkohol, itp.
      Co do tortu na Dzień Kobiet to będzie w dwóch odcinkach. 2 i 5 marca.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Oj, będę miała dylemat, który tort wybrać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze wybieram temat i robię wg upodobań zaproszonych gości. W końcu w przypadku tortu domownicy najczęściej są na drugim miejscu.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kawa mrożona błyskawiczna

Czasami bywa, że zostanę zaskoczony niespodziewanymi gośćmi. Taki pomysł na błyskawiczną kawę mrożoną może i Wam się przydać.   Składniki : ...