Świeże grzyby w marcu? To jeszcze za czasów mojej młodości nie było do pomyślenia. Wprawdzie jako "pierwsze z grządki" na rynku pojawiły się pieczarki ale to były jaskółki jeszcze bez wiosny. Za to obecnie lepiej zaopatrzone supermarkety oferują grzybów co dusza zapragnie. Nawet japońskie shiitake.
![]() |
Solić dopiero tuż przed zdjęciem z patelni |
Składniki:
koszyczek boczniaków (ok. 350 g)
1/3 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
2 - 3 łyżki sklarowanego masła do smażenia (względnie olej rzepakowy lub słonecznikowy)
czarny pieprz prosto z młynka
sól
(żadnej cebuli)
Wykonanie:
1.) Grzyby oczyścić. Nie myć!
2.) Pokroić jak na zdjęciu i usmażyć.
3.) Podawanie: podawać z ziemniakami lub pieczywem, posypane zieloną pietruszką.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Ja w ogóle lubię grzyby i często jem pieczarki. Japończycy odkryli, że jedzenie 3- 4 razy w tygodniu porcji pieczarek lub boczniaków znakomicie stawia na nogi system umysłowy osób w wieku już emerytalnym. A moja ulubiona "zupa" to rosołek grzybowy na suszonych prawdziwkach i podgrzybkach. Mogłabym codziennie konsumować.
OdpowiedzUsuńMam tak samo. Niestety najbliższe otoczenie nie przepada za grzybami. Mogę więc poszaleć jesienią kiedy sypie prawdziwkami no i w czasie polskiej Wigilii
Usuń