czwartek, 21 grudnia 2023

Konfiturka z owoców kumquat do deserów lub serów na świąteczny stół

Konfiturka do świątecznych ciast na bazie cytrusowych owoców kumquat.  
 
 
Kto lubi gęste konfitury może zagotować sok pomarańczowy z cukrem żelującym

Zawierają zdecydowanie mało soku. Je się razem ze skórką, która niestety jest gorzka. Nie za bardzo ale jednak. Jak do tej pory owe karłowate pomarańczki w Polsce nie cieszą się specjalnym wzięciem. Do ich jedzenia zniechęca brak miąższu typowego dla pomarańczy, oraz uprzedzenie do jedzenia całego owocu ze skórką. W tej kombinacji gorycz zawarta w smaku zostaje złagodzona dodatkiem cukru. Ręczę, że warto spróbować.

Składniki:
150 - 200 g owoców kumquat
 

Owoce przeważnie mają po dwie pestki. Zdarza się jednak, że i po pięć, albo ani jednej!

 
3 - 4 spore soczyste pomarańcze na sok
syrop z soku pomarańczowego i cukru
3 - 4 łyżki cukru (kto lubi może dać cukier żelujący)
laska cynamonu 
1 goździk
1 anyżek gwiazdkowy
1/5 orzecha gałki muszkatołowej
1 kapsułka czarnego kardamonu

Wykonanie:
1.) Owoce kumquat umyć i moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Chodzi o to aby pozbawić skórki nadmiaru goryczy.
2.) Przygotować syrop pomarańczowy w proporcji:
na każde 100 ml soku daje się 100 g cukru.
Z pomarańczy wycisnąć sok, przecedzić i zagotować z przyprawami. Pod przykryciem trzymać na maleńkim ogni ok. kwadransa. Odstawić z ognia na 1/2 godziny. Ponownie przecedzić.
3.) W tym czasie owoce kumquat podzielić na ćwiartki i koniecznie dokładnie pozbawić pestek.
4.) Na dnie odpowiedniego rondelka rozprowadzić  odmierzoną ilość cukru i postawić na średnim ogniu. Gdy zacznie karmelizować, wlać przecedzony sok pomarańczowy. Nie mieszać! Gdy się cukier rozpuści, wrzucić pokrojone owoce kumquat i bez przykrycia gotować na maleńkim ogniu 10 - 12 minut. Przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i zawekować.
Tak przygotowane mogą stać w lodówce przez 2 - 3 miesiące.

5.) Podawanie: podawać jako ozdobne urozmaicenie smakowe do różnych deserów, a głównie do pierników, serników lub makowców. Także do kremowych i pleśniowych serów.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie śmietanowym (składniki na 8 większych lub 12 mniejszych sztuk) Je się rozgniatając widelcem oba składniki w py...