Na zdjęciu poniżej samo mięso z autentycznie aromatycznym sosem.
Teraz wiosną można go podawać ze szparagami albo jak w poprzednim temacie bloga
- z dzikimi brokułami.
Delikatne mięso królika podane z aromatycznym sosem. Można podawać z każdym dodatkiem pasującym do sosów. Czyli z tłuczonymi ziemniakami, jakąś kaszą lub kluskami. |
2 filety z królika
1 ząbek czosnku
sól
neutralna oliwa do smażenia
czarny pieprz świeżo zmielony
Sos - składniki:
0,5 l warzywnego bulionu
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka mąki
0,5 płaskiej łyżeczki suszonych nasion kolendry
0,5 płaskiej łyżeczki papryczki piment d´espelette (w zastępstwie szczypta cayenne)
0,5 płaskiej łyżeczki przyprawy curry
1 źdźbło trawy cytrynowej
pieprz cytrynowy
ewentualnie kieliszek wytrawnego białego wina
Wykonanie:
umyte, osuszone i oczyszczone z błon filety z królika posmarować czosnkiem roztartym z solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Złożyć na pół. Z obu stron spiąć drewnianymi wykałaczkami, względnie związać nitką. Doprawić papryczką piment d´espelette. Szczelnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Doprawione mięso wyjąć z lodówki na minimum 1 godzinę przed smażeniem. |
Z mąki i masła i wykonać jasną zasmażkę. Rozprowadzić przecedzonym bulionem i ewentualnie białym winem do życzonej konsystencji. Finalnie doprawić pieprzem cytrynowym i solą wg indywidualnego smaku.
Mięso posolić z umiarem na 15 minut przed smażeniem.
Krótko obsmażyć ze wszystkich stron w małej ilości neutralnego oleju (np. słonecznikowego)
Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony w skąpej ilości tłuszczu. |
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.