Bardzo rzadko spotykany w gastronomii płaski mięsień wycięty z łaty wołowej, tzn. z podbrzusza tuszy. Niesłusznie rzadko, bowiem można z niego przyrządzić wspaniałe danie. Prawidłowo przygotowany stek powinien być dokładnie „obrobiony na czerwono” przez co należy rozumieć, że jest pozbawiony tłuszczu i ścięgien. Charakteryzuje się intensywnym smakiem wołowiny, delikatnością i soczystością.
Flan steak z prawdziwkami, duszoną marchewką i podsmażonymi ziemniakami |
Składniki:
400 - 500 g części wołowiny zwanej łatą ( inaczej mówiąc boczku wołowego bez kości)
2 - 3 łyżki sklarowanego masła do smażenia
1 szklanka poćwiartowanych małych kapeluszy prawdziwków (dzisiaj jeżeli to mrożonych) względnie brązowych pieczarek
1,5 szklanki marchewek pokrojonych w talarki
Wykonanie:
1.) Aby uzyskać perfekcyjny efekt medium-care obowiązkowo należy wyjąć mięso
z lodówki na minimum 45 minut przed obróbką termiczną. Solić skąpo z
obu stron na 5 – 7 minut przed. Kolejno smażyć na patelni przez 12 – 13
minut. Po 5 minutach koniecznie przewrócić na drugą stronę.
2.) Dobrze jest mieć termometr do mierzenia wewnątrz tkanki mięsnej. W omawianym przypadku powinna osiągnąć temperaturę 55 - 60 stopni C
Dobrze przyrządzony niemal nie odbiega od innych steków. Przed krojeniem na porcje obowiązkowo pozwolić aby mięso "odpoczęło". Dosmaczyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem na wydaniu.
3.) Marchewkę, pieczarki i ziemniaki przygotować osobno.
* - stek - najczęściej jest to wypreparowana szlachetna część tuszy wołowej bez tłuszczu, ścięgien i kości; kroić należy zawsze w poprzek przebiegu włókien; chętni powinni z wyprzedzeniem zamówić u zaprzyjaźnionego rzeźnika, lub w dobrze zaopatrzonym sklepie mięsnym
** - medium care - stopień wysmażenia; mięso już nie krwiste ale jeszcze nie w pełni wysmażone
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.