Rozgrzewająca zupa po spacerze w zimowej aurze. Wprawdzie za oknami od lutego panuje wiosna ale nie jest wykluczone, że jeszcze wróci śnieg i mróz. Sama zupa może nie prezentuje się specjalnie urodziwie, za to ma w sobie
ogromną ilość cennych walorów. Skutecznie wspomaga leczenie
przeziębień i stanów zapalnych gardła.
Zupy cebulowe zwyczajowo podaje się w głębokich miseczkach względnie w obszernych filiżankach z uchem |
Składniki:
1 – 1,2 kg cebuli żółtej i czerwonej
1 – 1,2 kg cebuli żółtej i czerwonej
Kto ma może jeszcze dodać cebulę białą |
3 kromki (2 - 3 dniowego) żytniego chleba okrojonej ze skórki
0,5 kostki masła
kilka łyżek oliwy z oliwek
0,5 l mocnego bulionu wołowego
0,7 l białego wytrawnego wina (nie ma prawa być kwaśne) najlepiej włoskiego Soave
ocet szafranowy
kminek
curry w proszku
świeży imbir
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Tutaj nie należy żałować kasy i kupić w możliwie najlepszym gatunku |
Wykonanie:
1.) Całą odważoną cebulę pokroić w cienką słomkę i powoli smażyć w kilku łyżkach oliwki z oliwek i połową kostki masła! Często mieszać. Tylko spodnia część cebuli, tuż przed dodaniem do zupy, ma prawo złapać lekki kolorek!
1.) Całą odważoną cebulę pokroić w cienką słomkę i powoli smażyć w kilku łyżkach oliwki z oliwek i połową kostki masła! Często mieszać. Tylko spodnia część cebuli, tuż przed dodaniem do zupy, ma prawo złapać lekki kolorek!
Mieszać co jakiś czas ale nie wolno dopuścić do zrumienienia |
Chleb przesmażyć na maśle …
Zalać 0,5 l mocnego bulionu i powoli pod przykryciem rozgotować podsmażone kromki chleba na miazgę. Zmiksować blenderem.
2.) Do bulionu z rozgotowanym chlebem dodać przesmażoną cebulę. Dokładnie wymieszać. Wlać butelkę białego wytrawnego wina (najlepiej oryginalnego włoskiego Soave!)
Dodać 2 łyżki drobniusieńko posiekanego świeżego imbiru, oraz nieco świeżo startej gałki muszkatołowej. Parę ziarenek kminku i pół łyżeczki dobrej przyprawy curry w proszku!
WAŻNE! Rozgotowane i zmiksowane kromki chleba działają na zupę intensywnie zagęszczająco. Dlatego nie zawadzi mieć pod ręką przygotowany ok. 1 litr dobrze doprawionego bulionu wołowego, aby w razie czego móc rozcieńczyć zbyt gęstą zupę, do pożądanej konsystencji!Na koniec doprawić 1 – 2 łyżkami szlachetnego balsamicznego octu szafranowego!
UWAGA! Kto nie ma takiego octu, może go z wielkim powodzeniem zastąpić sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny!
Pogotować kilkanaście minut na małym ogniu Aż się wszystkie aromaty połączą ze sobą!
3.) Na osobnej patelence przesmażyć na maśle nieco białej bułki pokrojonej w kostkę.
2.) Do bulionu z rozgotowanym chlebem dodać przesmażoną cebulę. Dokładnie wymieszać. Wlać butelkę białego wytrawnego wina (najlepiej oryginalnego włoskiego Soave!)
Dodać 2 łyżki drobniusieńko posiekanego świeżego imbiru, oraz nieco świeżo startej gałki muszkatołowej. Parę ziarenek kminku i pół łyżeczki dobrej przyprawy curry w proszku!
WAŻNE! Rozgotowane i zmiksowane kromki chleba działają na zupę intensywnie zagęszczająco. Dlatego nie zawadzi mieć pod ręką przygotowany ok. 1 litr dobrze doprawionego bulionu wołowego, aby w razie czego móc rozcieńczyć zbyt gęstą zupę, do pożądanej konsystencji!Na koniec doprawić 1 – 2 łyżkami szlachetnego balsamicznego octu szafranowego!
UWAGA! Kto nie ma takiego octu, może go z wielkim powodzeniem zastąpić sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny!
Pogotować kilkanaście minut na małym ogniu Aż się wszystkie aromaty połączą ze sobą!
3.) Na osobnej patelence przesmażyć na maśle nieco białej bułki pokrojonej w kostkę.
Osobno podać świeżo starty parmezan.
4.) Podawanie: z grzankami z białej bułki. Każdy z jedzących dodaje sobie parmezanu wg woli!
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.