czwartek, 18 kwietnia 2024

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli.

Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie składniki są dostępne niemal od ręki
Składniki sałatki:
puszka gotowej fasoli
1 delikatnie wędzony pstrąg
rucola lub roszponka
rzodkiewka
sól, pieprz prosto z młynka
oliwa z oliwek
szlachetny biały ocet winny (np. Prosecco)

Wykonanie:
1.) Rucolę lub roszponkę wymieszać z marynatą z oliwy, octu, soli i pieprzu. Ułożyć na zakąskowym talerzyku. Udekorować plastrami rzodkiewki.
 
Gorzką rucolę w razie konieczności można zastąpić żółtą cykorią

2.) Pstrąga obrać ze skóry i ości. Nieco rozdrobnić w palcach, dodać fasole i wymieszać z oliwą. Można dodać świeżo zmielonego pieprzu. Soli NIE, bowiem fasola z puszki z reguły jest już solona a wędzony pstrąg, nawet dość mocno. Ułożyć na talerzu na przygotowanej zieleninie.

Najlepiej pasuje kolorowa fasola. Biała w połączeniu z wędzonym pstrągiem wypadnie dość
 blado

3.) Kto lubi, albo potrzebuje lepiej podjeść, może dodać nieco łagodnego żółtego sera, pokrojonego w kostkę.

Wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli.

Składniki:
puszka gotowej fasoli
mała puszka tuńczyka w oleju, lub w neutralnej zalewie
1 delikatnie wędzony pstrąg
łyżka sosu ostrygowego
parę kropel Tobasco
oliwa z oliwek
pół łyżeczki soku z cytryny
pieprz do smaku, bo sól jest raczej zbyteczna
do dekoracji, listki zielonej pietruszki i czerwona papryka

Wykonanie:

pstrąga przygotować jw. Zawartość puszki tuńczyka osączyć na sicie i widelcem rozgnieść z fasola na jednolita masę.

Doprawić oliwą  oliwek, sosem ostrygowym, tobasco, sokiem z cytryny i pieprzem. Przy pomocy odpowiedniej wielkości krążka uformować pastę na środku talerzyka, pokryć kawałkami pstrąga, i udekorować jak na zdjęciu.

a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...