Rzadko było mi tak dobrze jak w miniony wtorek 11 listopada. Byłem zaproszony na gąskę do Restauracji Pod Baranem przy ulicy Św Gertrudy 21 Krakowie. (opodal Wawelu)
![]() |
| Doskonale upieczone i doprawione gęsie udko. Można też było zamówić całą gęś ale niestety trzeba było tego dokonać z wyprzedzeniem. Owego dnia gęsi i wyroby szły jak woda |
![]() | |
|
To był gęsi "festiwal". W pozostałe dni restauracja oferuje typowo polską kuchnię. W karcie są takie "rodzynki" jak maczanka krakowska albo żeberka zawijane w liść kapusty. Tych dobroci jest tyle, że decyzja wyboru nie jest łatwa.
Nareszcie dostałem dania wyserwowane na domowym białym talerzu. Żadnych kolorowych glinianek czy granitowych płyt. Kelnerzy ubrani jak przewiduje elegancja. Obsługa rzetelna i fachowa. Grzeczna i bez nadmiernego sztucznego uśmiechu.
W sumie była to wspaniała uczta. Polecam wszystkim, którzy lubią tradycyjną polską kuchnię.
Można się na jakiś czas zanurzyć we wspomnieniach z dawnych lat.
Nad salą restauracyjną znajdują się pokoje hotelowe więc przyjezdni nie muszą rezygnować z karty win. Autentycznie polecam. Rezerwacja nie jest obowiązkowa ale zdecydowanie wskazana.
REZERWACJA. +48 12 429 40 22
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.