poniedziałek, 27 listopada 2017

Smażony biały kozi ser na przystawkę.

Pomysł na przystawkę, która może uświetnić stół przeznaczony na uroczyste przyjęcie. Jednak zanim się poda gościom warto raz w domu wykonać na próbę.


Składniki:
200 g białego koziego sera
16 plastrów chudego bekonu, tylko wyraźnie lekko wędzonego (!)
2 ugotowane czerwone buraki
1 szklanka zblanszowanych listków brukselki
1 jajo
tarta bułka
ocet
oliwa
czarny pieprz prosto z młynka
sól

Wykonanie:
ser pokroić na kawałki wielkości pudełka zapałek. Jedną połowę zawinąć w plastry bekonu a drugą umieścić miedzy cienko ukrojonymi plastrami buraków.
Tartą bułkę koniecznie przesiać przez gęste sitko. Wcześniej przygotowane kawałki sera opanierować w roztrzepanym jaju i "mączce" otrzymanej po przesianiu tartej bułki.
Smażyć z obu stron po kilka minut w niewielkiej ilości oleju. Na koniec lekko posolić.

Na talerzach zakąskowych ułożyć centralnie po łyżce osączonych po blanszowaniu listków brukselki.
Uzupełnić pokrojonymi kawałkami ugotowanego buraka. Doprawić solą, czarnym pieprzem prosto z młynka, octem i oliwą. Na tym układać po kilka kawałków usmażonego sera.
Podawać natychmiast jeszcze gorące.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Cefal* - filet z tajemniczej ryby z fenkułem i suszonymi pomidorami

Pewnie pamiętacie włoską komedię filmową z lat pięćdziesiątych XX wieku, "Don Camillo i Peppone", w której dość energiczny ksiądz ...