środa, 1 listopada 2017

Czekoladowy sernik na świateczne dni.

Do wykonania tego ciasta potrzeba nieco doświadczenia w kuchni. Osobom początkującym może sprawić nieco trudności. Nie mniej przepis warto wypróbować teraz aby w okresie Świąt móc go powtórzyć z łatwością. W każdym razie w moim domu ten deser wszedł na stałe do rodzinnego jadłospisu.


Składniki:
Spód:
200 g suchych herbatników
90 g masła
1 czubata łyżeczka kakao w proszku
          
          Masa czekoladowo serowa:
400 g gorzkiej gastronomicznej czekolady (min. 70 %  kakao)
800 g białego gładkiego twarożku  (min 20 % tłuszczu)
4 jaja klasy "M" (56 - 60 g)
250 g gęstej śmietany

Polewa:
100 g słodkiej śmietanki kremówki (30 - 36 %)
150 g gorzkiej gastronomicznej czekolady jw.

Wykonanie:
herbatniki przerobić w malakserze na proszek albo pokruszyć tak drobno jak tylko się da. 
Na koniec rozgnieść wałkiem na zupełną miazgę.  
Wymieszać z łyżeczką kakao w proszku i później z roztopionym masłem. 
Przygotować kwadratową tortownicę o wymiarach 24 x 24 cm Dno i ścianki boczne wyłożyć papierem do pieczenia. 
Na dnie równomiernie rozprowadzić pokruszone herbatniki wymieszane z masłem. 
Wstawić na 10 minut na środkową szynę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Grzeje góra + dół. Rozdrobnić czekoladę i roztopić nad kąpielą wodną. 
Twarożek zmiksować z cukrem. Podczas miksowania stopniowo (jedno po drugim) dodawać jaja. Gdy powstanie gładka jednolita masa wmiksować roztopioną czekoladę.  

UWAGA! Czekolada ma być przestudzona ale jeszcze płynna. 

Dodać śmietanę i przy pomocy łopatki  dokładnie wymieszać. Gotową masę rozprowadzić na dnie wcześniej przygotowanej formy.  
Po wygładzeniu powierzchni przez dobrą godzinę zapiekać na dolnej szynie, w piekarniku rozgrzanym do180°C. Grzeje góra + dół. 
Studzić w formie przez minimum 6 godzin. 
Przygotowując polewę rozdrobnić 150 g czekolady. Mocno podgrzać śmietankę i często mieszając rozpuścić w niej czekoladę. 
Przestudzić i jeszcze płynną w pełni polać wystudzony sernik. 
Gdy polewa zastygnie sernik w formie pod przykryciem wstawić na noc do lodówki.


Czyli planując wykonanie nie wolno zapomnieć o tym, że ciasto należy upiec na dzień wcześniej.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tagliatelle z prawdziwkami lub brązowymi pieczarkami.

Mamy autentyczny wysyp grzybów. Nie tylko w lasach co i na bazarach. Podróżujący samochodami mogą nabyć od ręki od handlujących na poboczac...