piątek, 3 listopada 2017

Gołąbki z włoskiej kapusty z kaszą gryczną.

Czasem nachodzi człowieka ochota na coś autentycznie domowego. Do tego czytelnicy Mojej Kawiarenki ostatnio zaczynają się uskarżać,  że na łamach bloga jest za mało przepisów "dla ludzi". Czy faktycznie jest tak, że piszę głównie dla siebie?
Ale czemu w komentarzach nie ma na ten temat słówka?

Tym razem z plastrami bekonu i sosem grzybowym zamiast pomidorowego.
Składniki:
1 główka włoskiej kapusty średniej wielkości
1 szklanka kaszy gryczanej (w miarę możliwości nie palonej)
250 g mielonej piersi z indyka
1 szklanka mocnego bulionu wołowego
20 plastrów chudego bekonu
20 słodkich pomidorków koktajlowych
1 jajo
majeranek
gałka muszkatołowa
czarny pieprz prosto z młynka
sól

Wykonanie:
nie naruszając struktury z kapusty wyciąć twardy głąb. Kolejno parzyć w całości w gorącej lekko posolonej wodzie przez ok. 10 minut. Po kolei zdejmować liście starając się aby ich nie uszkodzić.
Każdy osuszyć indywidualnie przy pomocy wsiąkliwych papierowych ręczników kuchennych.

Dodanie na wydaniu plastrów podsmażonego bekonu jest interesującym akcentem smakowym.
Ugotowaną w rosole i ostudzoną kaszę wymieszać z mielonym mięsem indyka. Dodać całe jajo, doprawić wymienionymi przyprawami wg indywidualnego gustu. Najdokładniej wymieszać. Tak powstałym nadzieniem smarować osuszone liście kapusty i zawijać w roladki jak na zdjęciu wyżej.
Na dnie płaskiego rondla o grubym dnie mocno podgrzać szklankę bulionu i ciasno układać zawinięte gołąbki. Dodać przepołowione pomidorki koktajlowe i dusić przez ok. 0,5 godziny pod przykryciem. W tym czasie po kilkanaście sekund z każdej strony przesmażyć plastry bekonu i trzymać w cieple.

Podawanie:
podawać z dobrze doprawionym sosem grzybowym lub w ostateczności pomidorowym. Na każdym gołąbku kłaść po plastrze podsmażonego bekonu,

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Wpadam bez zaproszenia na te GOŁEBIE:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cała przyjemność po mojej stronie. Powinno wystarczyć bo w naszym domu gołąbków zawsze robi się cały gar :-)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Sałatka z surowych prawdziwków.

W alpejskich lasach już od maja są prawdziwki. Materiał na temat sałatki z majowych prawdziwków publikuję dopiero teraz aby nie drażnić czyt...