środa, 29 listopada 2017

Kotlety z pszenicy i dorsz "po grecku".

Zainspirowane odchudzaniem bogate ale lekkie danie na rodzinny obiad.
Moim domownikom bardzo smakowało.

Na zdjęciu od lewej: kotlet z pszenicy na pieczarkach duszonych w śmietanie; warzywa do ryby; dorsz podlany oliwą z oliwek.
Kotlety z pszenicy (z podanej ilości powinno wyjść ok. 12 kotletów o średnicy 6 cm)

Składniki:
1,5 - 2 szklanki suchych ziaren pszenicy
2 - 3 jaja

Jeżeli po wymieszaniu masa okaże się zbyt sucha, należy dodać jeszcze jedno jajo albo podlać kilkoma łyżkami bulionu warzywnego.
czarny pieprz prosto z młynka
sól
0,5 szklanki bulionu warzywnego
4 - 5 łyżek sklarowanego masła do smażenia

Wykonanie:
ziarna pszenicy zalać wrzącą wodą tak aby je pokryła na ok. 2 cm (bez soli!) i pod przykryciem odstawić na noc. Następnego dnia (nadal bez soli) gotować na małym ogniu do miękkości.
To może potrwać 20 - 30 minut. Posolić do smaku i odstawić do ostygnięcia. Przepuścić przez maszynkę do mięsa.

UWAGA! Maszynkę zaraz po zmieleniu powinno się niezwłocznie umyć w ciepłej wodzie. Dlatego, że gdy klejąca się masa zaschnie ciężko będzie ją odmyć!

Wbić 2 jaja i jeśli po wymieszaniu okaże się, że masa będzie zbyt sucha, dodać trzecie lub podlać kilkoma łyżkami bulionu. Na koniec doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka i najdokładniej wymieszać. Przy pomocy krążków o średnicy 6 cm formować okrągłe kotlety. Smażyć z obu stron na sklarowanym maśle (lub wg postu na oleju rzepakowym) na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni. Przełożyć do płaskiego rondla, podlać tłuszczem z patelni i kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Przykryć i na maleńkim ogniu dusić przez ok. 10 minut.

Pieczarki duszone w śmietanie

Składniki:
200 g brązowych pieczarek
150 ml słodkiej śmietanki kremówki
1 łyżeczka mielonych suszonych prawdziwków
1 łyżeczka mączki kartoflanej
sól
czarny pieprz prosto z młynka
1 łyżka sklarowanego masła (lub zamiast - oleju rzepakowego)
1 łyżka oleju

Wykonanie:
z pieczarek wyciąć same nóżki i pokroić w drobniusieńką kostkę. Kapelusze pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać masło z oliwą i dodać pokrojone nóżki. Mieszając od czasu do czasu smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Nie solić.
UWAGA! Nóżki pieczarek są twarde i wymagają dłuższej obróbki termicznej. Dlatego smaży się je na wstępie osobno.
Kolejno zwiększyć ogień i dodać pokrojone kapelusze. Mieszając smażyć dalsze 4 - 5 minut. Po całej powierzchni posypać mączką kartoflaną i zamieszać. Po upływie ok. minuty dodać śmietankę kremówkę i dalej nieprzerwanie mieszać. Gdy sos zgęstnieje dodać sproszkowane prawdziwki, sól i czarny pieprz prosto z młynka. Na maleńkim ogniu dusić grzyby w śmietanie przez ok 10 minut.
Ten czas jest potrzebny aby następnego dnia sos nie pochodził wodą.
Na 2 - 3 łyżkach duszonych pieczarek podawać usmażone kotlety z pszenicy.

Warzywa do ryby

Składniki:
rutynowe składniki jarzyn do ryby po grecku:
marchew
seler
korzeń pietruszki
cebula lub w zastępstwie bulwa kopru włoskiego
ziele angielskie
liście laurowe
czarny pieprz ziarnisty
sól
olej rzepakowy do smażenia
nieco bulionu względnie wytrawnego białego wina

Wykonanie:
cebulę (względnie bulwę kopru włoskiego) pokroić w niezbyt drobną kostkę i zeszklić na oliwie.
Warzywa zetrzeć na grubym tarle i dodać do smażącej się cebuli. Dodać przyprawy i dobrze wymieszać. W razie potrzeby od czasu do czasu dodawać po łyżce płynu. (bulionu lub wina) Na koniec dosmaczyć solą.
Podawać osobno obok ryby.

Dorsz pieczony w niskiej temperaturze

Składniki:
absolutnie świeży filet z dorsza 400 - 500 g
1 płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
2 łyżeczki tajskiego pieprzu cytrynowego lub czarny pieprz roztarty ze skórką cytrynową
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
na 4 godziny przed przyrządzaniem filet rybny wyjąć z lodówki. Wytrzeć do sucha.
Czarny pieprz i ziarna kolendry wymieszać ze sobą i umieścić w młynku do pieprzu.
Rybę doprawić z jednej strony świeżo zmieloną mieszanka pieprzu i kolendry. Drugą stronę pokryć świeżo mielonym tajskim pieprzem cytrynowym.
Na dnie żaroodpornej formy rozprowadzić 1 łyżkę oliwy z oliwek. Filet ułożyć centralnie i z wierzchu posmarować drugą łyżką oliwy. Formę pokryć folią spożywczą.
Zapiekać na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni. Grzeje góra + dół.
Czas zapiekania zależy od grubości kawałka ryby. Od 20 do 40 minut.

Podawanie:
podawać jak na zdjęciu wyżej

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Cefal* - filet z tajemniczej ryby z fenkułem i suszonymi pomidorami

Pewnie pamiętacie włoską komedię filmową z lat pięćdziesiątych XX wieku, "Don Camillo i Peppone", w której dość energiczny ksiądz ...