sobota, 23 grudnia 2017

Karp w śmietanowo maślanym sosie.

Karp w śmietanowo maślanym sosie. (przepis na 8 osób)


Zasadniczo podaje się małe porcje. Zadaniem tej przystawki jest pobudzenie apetytu na świąteczne dania.
Składniki:
8 prostokątnych kawałków filetów karpia bez ości (mniej więcej 4 x 3 cm)
250 ml wywaru z marchwi z warzywami + 100 ml czystego wywaru z ryby*
150 ml gęstej słodkiej śmietany, minimum 30%
1/3 kostki masła
ewentualnie 1/2 płaskiej łyżeczki mączki kukurydzianej do zagęszczenia sosu

* - Wywar z marchwi
Składniki:
0,5 litra wody
sól 
150 g oczyszczonej marchwi 
50 g selera korzennego 
50 g korzenia pietruszki
0,5 małej cebuli, najlepiej szalotki 
2 - 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego (kto ma może uzupełnić syropem z ryżu)

ocet z moreli, względnie jabłkowy - w ilości w/g indywidualnego smaku

Wykonanie wywaru:
cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Marchewkę poszatkować w cienkie plastry. Pozostałe warzywa pokroić w cienką słomkę. Wszystko wymieszać i zalać osolonym wrzątkiem. Pod przykryciem gotować na maleńkim ogniu przez ok 12 - 15 minut.
Doprawić cukrem i octem. Otrzymany wywar powinien mieć wyraźnie kwaśny i lekko słodki smak.



Ryba wykonanie:
oczyszczone filety pokroić na kawałki o zaplanowanej wielkości. Tylko lekko posolić.
Krótko zagotować 250 ml wywaru z jarzynami i natychmiast zdjąć z ognia. Wrzucić kawałki ryby.
Pod przykryciem wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 90°C.
Środkowa półka. Grzeje góra + dół.
  
Wykonanie sosu:
Do małego rondelka z rączką odlać 100 - 150 ml czystego płynu.
Należy pamiętać o tym, że im więcej weźmie się wywaru tym rzadszy będzie sos!
Odlany wywar postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Wówczas dodać śmietanę i szybko mieszać miotełką aż śmietana idealnie połączy się wywarem.


Wtedy dodać masło i nadal szybko mieszać aż obie masy gładko się połączą.


Jeżeli komuś sos wyda się za rzadki może go krótko zagęścić mączką kukurydzianą.
W razie potrzeby finalnie doprawić octem lub cukrem.

 
Podawanie:
podawać w małych głębokich miseczkach jako małą gorącą przystawkę mającą pobudzić apetyt. Na dnie ułożyć nieco osączonych warzyw z wywaru.
Na tym umieścić rybę i zalać ją kilkoma łyżkami bardzo gorącego sosu.
Podawać natychmiast.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...