piątek, 12 marca 2021

Zupa krem z selera z szafranową pianką.

Dwa afrodyzjaki na kupie w jednej zupie. Znaczy seler i szafran.
Doskonała zupa na poprawę nastroju w ponure marcowe dni.

Podawać należy możliwie szybko inaczej po kilku minutach pianka może opaść. Smak szafranu pozostanie ale efekt optyczny zostanie bezpowrotnie zmarnowany
 Składniki:
1 seler korzenny ok. 0,5 kg
1 łodyga selera naciowego
2 - 3 ziemniaki
1 - 2 ząbki czosnku
0,5 cebulki szalotki
2 łyżki oliwy
1- 2 łyżka masła
ok. 1,5 - 2 l bulionu drobiowego
0,25 szklanki mleka
szczypta wiórek szafranu
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Mleko podgrzać do temperatury 40°C. Dodać wiórki szafranu, wymieszać i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. Tuż przed podaniem spienić przy pomocy blendera.
 
2.) Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę. W głębokim rondlu o grubym dnie, często mieszając przesmażyć je na oliwie z masłem. Mniej więcej po upływie 5 minut gdy warzywa złapią lekki kolorek, zalać gorącym bulionem drobiowym i gotować do miękkości. Zmiksować do konsystencji rzadkiego kremu. Doprawić pieprzem prosto z młynka i w razie potrzeby solą.
 
3.) Bardzo gorącą zupę nalewać do podgrzanych filiżanek i każdą porcję ukoronować dwiema łyżkami spienionego mleka szafranowego. Posypać siekaną zieloną pietruszką i podawać natychmiast.

Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...