piątek, 16 lutego 2018

Zupa krem z selera z szafranową pianką.

Dwa afrodyzjaki na kupie w jednej zupie. Znaczy seler i szafran.

Doskonała zupa na poprawę nastroju w ponure lutowe dni.

Podawać należy możliwie szybko inaczej po kilku minutach pianka może opaść. Smak szafranu pozostanie ale efekt optyczny zostanie bezpowrotnie zmarnowany.
 Składniki:
1 seler korzenny ok. 0,5 kg
1 łodyga selera naciowego
2 - 3 ziemniaki
1 - 2 ząbki czosnku
0,5 cebulki szalotki
2 łyżki oliwy
1- 2 łyżka masła
ok. 1,5 - 2 l bulionu drobiowego
0,25 szklanki mleka
szczypta wiórek szafranu
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
mleko podgrzać do temperatury 40°C. Dodać wiórki szafranu, wymieszać i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę. Często mieszając przesmażyć je na oliwie z masłem w głębokim rondlu o grubym dnie. Po upływie 5 minut zalać gorącym bulionem drobiowym i gotować do miękkości. Zmiksować do konsystencji rzadkiego kremu. Doprawić pieprzem prosto z młynka i w razie potrzeby solą.
Bardzo gorącą zupę nalewać do podgrzanych filiżanek i każdą porcję ukoronować dwiema łyżkami spienionego mleka szafranowego. Posypać siekaną zieloną pietruszką i podawać natychmiast.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kopytka ze smakowo interesującym sosem.

Czas postu nie oznacza, że choć bez mięsa i zwierzęcego tłuszczu należy się kulinarnie umartwiać. W niczym nie należy przesadzać. Dzisiaj z...