piątek, 16 lutego 2018

Zupa krem z selera z szafranową pianką.

Dwa afrodyzjaki na kupie w jednej zupie. Znaczy seler i szafran.

Doskonała zupa na poprawę nastroju w ponure lutowe dni.

Podawać należy możliwie szybko inaczej po kilku minutach pianka może opaść. Smak szafranu pozostanie ale efekt optyczny zostanie bezpowrotnie zmarnowany.
 Składniki:
1 seler korzenny ok. 0,5 kg
1 łodyga selera naciowego
2 - 3 ziemniaki
1 - 2 ząbki czosnku
0,5 cebulki szalotki
2 łyżki oliwy
1- 2 łyżka masła
ok. 1,5 - 2 l bulionu drobiowego
0,25 szklanki mleka
szczypta wiórek szafranu
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
mleko podgrzać do temperatury 40°C. Dodać wiórki szafranu, wymieszać i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę. Często mieszając przesmażyć je na oliwie z masłem w głębokim rondlu o grubym dnie. Po upływie 5 minut zalać gorącym bulionem drobiowym i gotować do miękkości. Zmiksować do konsystencji rzadkiego kremu. Doprawić pieprzem prosto z młynka i w razie potrzeby solą.
Bardzo gorącą zupę nalewać do podgrzanych filiżanek i każdą porcję ukoronować dwiema łyżkami spienionego mleka szafranowego. Posypać siekaną zieloną pietruszką i podawać natychmiast.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Cefal* - filet z tajemniczej ryby z fenkułem i suszonymi pomidorami

Pewnie pamiętacie włoską komedię filmową z lat pięćdziesiątych XX wieku, "Don Camillo i Peppone", w której dość energiczny ksiądz ...