wtorek, 16 marca 2021

Pstrąg źródlany (saibling) lub tęczowy w migdałowej panierce

Pstrąg źródlany albo inaczej po niemiecku - saibling*, smażony w panierce z płatkami migdałów.

Na zdjęciu podany z plackiem z cukinii** i tatarem z avocado
Składniki:
2 filety z saiblinga* albo np. pstrąga tęczowego
2 - 3 łyżki surowych migdałów w płatkach
jajo
mąka pszenna
sól
czarny pieprz prosto z młynka
jako dodatkowe uzupełnienie ziemniaki z wody albo jak na zdjęciu placki z cukinii i tatar z avocado

Wykonanie:
1.) Umyte, wytarte do sucha i pozbawione ości filety posolić i opanierować tylko po stronie skóry w mące, roztrzepanym jaju, oraz płatkach migdałów.
 
2.) 80% czasu smażyć kładąc na patelnię opanierowaną stroną. Po 4 - 5 minutach tylko na krótko przewrócić na drugą stronę.
 
3.) Podawanie: jako elegancką przystawkę podawać z z samą sałatą, albo jako danie główne z dowolnymi dodatkami.

Smażyć na niezbyt ostrym ogniu. Stopień 3 - max. 4. WAŻNE! Płatki migdałów nie powinny nabrać ciemnego koloru bo stracą cały walor smakowy


* - saibling - szlachetna odmiana pstrąga; znakiem rozpoznawczym jest biała pierwsza ość płetwy piersiowej
 
** placek z cukinii - robi się tak samo jak placki kartoflane: zetrzeć cukinię, dodać jaja i mąkę
 
Tadeusz Gwiaździński
 
Flary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...