wtorek, 9 marca 2021

Pierś kurczaka na szybko z ryżowym makaronem

Wszyscy jesteśmy zmęczeni tą uciążliwą pandemią. Nie ma chęci na stanie przy kuchni a tym bardziej tkwienie w kolejkach w sklepie. Dlatego pomysł na szybkie danie z naturalnych produktów.

Danie gotowe w niecałe pół godziny

Składniki:
1 pierś kurczaka bez skóry (lub 1 para piersi na większą ilość osób)
200 - 300 g ryżowego makaronu* (kto nie posiada - do nabycia w sklepach z azjatycką żywnością)
1 łyżka masła
ew. parę łyżek bulionu
zielona pietruszka
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Pierś kurczaka pokroić w niezbyt cienkie paski jak na strogonowa. 
Wrzucić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek. Często mieszając smażyć ok. 10 minut. Na koniec dodać łyżkę masła dla zapachu. Posolić i doprawić pieprzem.

2.Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Gotowy odcedzić na sicie. Jeszcze na sicie pociąć kuchennymi nożycami na mniejsze kawałki. Inaczej ze względu na elastyczne i długie nitki jedzenie będzie dość utrudnione.

3.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu posypane zieloną pietruszką.

Można też podać już wymieszane prosto na stół na głębokiej patelni. Wtedy potrawa dłużej trzyma ciepło

* - makaron ryżowy - przeważnie czas gotowania nie dłużej jak 3 minuty i przy tym zero kalorii.
 
Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

kulinarne perfidie 003. (21.05.16.) Duży włoski mlecz na gorąco z fasolą i kurczakiem

Wiosna w pełni więc nasze organizmy domagają się nowalijek a głównie białka roślinnego. W sumie czegoś co nie będzie godzinami leżeć na żo...