wtorek, 23 marca 2021

Przegrzebki (inaczej małże św. Jakuba) albo kawałki piersi kurczaka - z patelni

Małże św. Jakuba (po polsku przegrzebki) smażone na maśle z czosnkiem i przyprawą curry.

Kto nie przepada za owocami morza jak zwykle może surowiec zastąpić kawałkami odpowiednio przyciętej piersi kurczaka

Składniki:
12 sztuk małży św. Jakuba*, względnie tyle samo krążków wyciętych z piersi kurczaka
0,5 szklanki dobrej gatunkowo oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryczki piment d´espelette**
2 - 3 ząbki czosnku, w ilości wg uznania
2 łyżki masła
80 ml białego wytrawnego wina***, względnie lekkiego bulionu warzywnego
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Pół szklanki oliwy z oliwek wymieszać z papryczką piment d´espelette. Tym na kilka godzin zalać (pokryć) oczyszczone i osuszone małże.
 
2.) Po osączeniu, na maśle z dodatkiem oliwy spod marynaty przesmażyć obustronnie na niezbyt ostrym ogniu. Maja prawo się tylko lekko zrumienić.
W połowie smażenia dodać rozgnieciony czosnek. Solić i doprawiać pieprzem tuż przed zdjęciem z patelni. Wtedy dodatkowo podlać 80 ml białego wytrawnego wina i tylko raz doprowadzić do wrzenia.

3.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu z powstałym sosem

* - małże św Jakuba - przegrzebki - można dostać w sklepach sieci Makro; kto nie posiada własnej firmy zawsze może w recepcji wyrobić sobie jednodniową kartę zakupów
 
** -  piment d´espelette - bardzo aromatyczny gatunek dość ostrej czerwonej papryki, nadaje potrawie specyficznego uroczego smaku
 
***- wino ma być wytrawne ale w żadnym wypadku kwaśne!
 
Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Drobiowe skrzydełka z grilla lub z piekarnika z aromatycznym owocowym sosem

Kwieceń sypał gradem, śniegiem i lodowatym deszczem. Nic to! W wielu ogrodach i na działkach już od dawna czas odkurzyć miski do grilowania....