wtorek, 23 marca 2021

Przegrzebki (inaczej małże św. Jakuba) albo kawałki piersi kurczaka - z patelni

Małże św. Jakuba (po polsku przegrzebki) smażone na maśle z czosnkiem i przyprawą curry.

Kto nie przepada za owocami morza jak zwykle może surowiec zastąpić kawałkami odpowiednio przyciętej piersi kurczaka

Składniki:
12 sztuk małży św. Jakuba*, względnie tyle samo krążków wyciętych z piersi kurczaka
0,5 szklanki dobrej gatunkowo oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryczki piment d´espelette**
2 - 3 ząbki czosnku, w ilości wg uznania
2 łyżki masła
80 ml białego wytrawnego wina***, względnie lekkiego bulionu warzywnego
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Pół szklanki oliwy z oliwek wymieszać z papryczką piment d´espelette. Tym na kilka godzin zalać (pokryć) oczyszczone i osuszone małże.
 
2.) Po osączeniu, na maśle z dodatkiem oliwy spod marynaty przesmażyć obustronnie na niezbyt ostrym ogniu. Maja prawo się tylko lekko zrumienić.
W połowie smażenia dodać rozgnieciony czosnek. Solić i doprawiać pieprzem tuż przed zdjęciem z patelni. Wtedy dodatkowo podlać 80 ml białego wytrawnego wina i tylko raz doprowadzić do wrzenia.

3.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu z powstałym sosem

* - małże św Jakuba - przegrzebki - można dostać w sklepach sieci Makro; kto nie posiada własnej firmy zawsze może w recepcji wyrobić sobie jednodniową kartę zakupów
 
** -  piment d´espelette - bardzo aromatyczny gatunek dość ostrej czerwonej papryki, nadaje potrawie specyficznego uroczego smaku
 
***- wino ma być wytrawne ale w żadnym wypadku kwaśne!
 
Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Od czego zależy kolor skorupki kurzego jaja?

Jutro świąteczne faszerowane jaja podawane na gorąco we własnych skorupkach!   Barwa skorupiki zniesionego przez kurę jaja nie ma najmni...