wtorek, 11 grudnia 2018

Steki z tuńczyka zapiekane na warzywach.

Tuńczyk niestety nie należy do tanich ryb. Z drugiej strony idą święta wiec czemu nie sprawić sobie odrobiny luksusu? Do tego nie ma ości i może z powodzeniem na stole zastąpić cielęcinę.

Na zdjęciu steki z tuńczyka zakupionego w krakowskim Makro.
Składniki:
4 steki ze świeżego tuńczyka ukrojone na grubość ok. 2 cm
Warzywa:
1 średniej wielkości cukinia
0,5 szklanki marynowanych czarnych oliwek bez pestek
1 mała bulwa włoskiego kopru
1 mała łodyga selera naciowego
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
2 - 3 jędrne pomidory wielkości piłeczki do gry w golfa
3 łyżki + 4 łyżeczki oliwy z oliwek
sól morska
świeżo zmielony czarny  pieprz

Wykonanie:
odpowiedniej wielości metalową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymienione warzywne składniki pokroić jak na zdjęciu poniżej. Równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka. Podleć 3 łyżkami oliwy. Wymieszać.


Na warzywach ułożyć doprawione steki z tuńczyka. Każdy podlać łyżeczką oliwy.
Formę wstawić na  środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Grzeje góra + dół.
Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dalej zapiekać przez ok. kwadrans.
Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika razem z warzywami.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...