piątek, 28 grudnia 2018

Włoski makaron liguine (lub spaghetti) z dorszem.

Mamy za sobą dni obżarstwa. Czy wobec tego nie należałoby z wyprzedzeniem dać nieco odpocząć naszym żołądkom? Do tego przy tym przepisie nie musisz kurczowo się trzymać listy podanych składników. Weź makaron jaki masz i zrób go z chudą rybą dodając masła i dowolnej zieleniny.

Gałązki morskich szparagów od biedy  można zastąpić grubo posiekanymi listkami zielonej pietruszki. Także linguine można zastąpić zwykłym spaghetti.
Składniki:
250 g włoskiego makaronu linguine*, lub w zastępstwie spaghetti, lub Lubellę

garść zielonych morskich szparagów względnie 2 łyżki grubo posiekanych listków zielonej pietruszki

Szparagi morskie wyglądają mało zachęcająco ale są warte zainteresowania bowiem zawierają bombową dawkę jodu.
100 g polędwicy z surowego dorsza
2 ząbki czosnku
2 + 2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:
posiadany makaron ugotować wg zasad. Czosnek obrać i pokroić w niezbyt grube słupki.
W czasie kiedy makaron się gotuje, filet z dorsza pokroić poprzecznie w paski szerokości ok. 0,5 cm.
Na ok. 3 - 4 minuty przed końcem gotowania makaronu rybę wrzucić na dużą głęboką patelnię o grubym dnie na rozgrzaną oliwę z masłem. Szybko dodać czosnek i szparagi morskie.
Posolić i kilka razy zamieszać.
UWAGA! Zieloną pietruszkę daje się pod sam koniec.
Na minutę przed końcem gotowania makaron odcedzić zostawiając ok. 1 szklankę wody, w której się gotował. Odcedzony makaron niezwłocznie wrzucić na patelnię z rybą. Dodać 2 łyżki masła i dobrze wymieszać zagarniając od spodu tak aby ryba i szparagi znalazły się na górze. Trzymać na ogniu ok. 2 minuty. W razie potrzeby dolewać nieco wcześniej odlanej wody.
Na sam koniec posypać zieloną pietruszką.
Kiedy makaron będzie dostatecznie al dente podawać natychmiast na podgrzanych talerzach.

* - Linguine (linguini) – włoski makaron pochodzący z Ligurii, a dokładnie z Genui, bardzo podobny do klasycznego spaghetti. Oba wyroby różnią się tym, że linguine jest w swoim kształcie nieco spłaszczone.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Od czego zależy kolor skorupki kurzego jaja?

Jutro przepis na świąteczne faszerowane jaja podawane na gorąco we własnych skorupkach!   Absolutnie naturalne kolory jaj zniesionych przez ...