wtorek, 4 grudnia 2018

Serowy strudel z jabłkami na Barbary.

Zwykły strudel z jabłkami wzbogacony białym twarogiem. Ma więcej "treści" i sporo ciekawego smaku także. W wielu znanych mi domach uzupełniony sporą łyżką sosu waniliowego stanowi pełne główne danie obiadowe, bo nie co dzień musi być mięso.
Przepis na 2 warkocze strudla.

Taki strudel smakuje najlepiej na gorąco prosto z pieca. Jako deser z towarzyszącą filiżanką pachnącej kawy.
Składniki:
4 płaty gotowego ciasta strudlowego
8 - 10 jabłek gatunku szara reneta, lub innych zdecydowanie kwaśnych
1 płaska łyżka mielonego cynamonu
1 płaska łyżeczka świeżo startej skórki cytrynowej
sok świeżo wyciśnięty z 0,5 cytryny
4 - 6 łyżek cukru (ilość zależy od indywidualnego smaku)
1 płaska łyżka cukru waniliowego
 1 - 2 łyżki tartej bułki
0,5 szklanki rodzynek moczonych przez minimum 6 godzin w brązowym rumie (38 - 40 %)
250 g gładkiego twarożku (20 - 40%)
2 łyżki płynnego masła
1 żółtko
kilka łyżek mleka

Wykonanie:
jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę wielkości rodzynek. Dodać cukier, cynamon, skórkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Po 15 minutach uzupełnić tartą bułką, która ma za zadanie wchłonąć powstały sok jaki wydzielą jabłka. Na koniec wszystko połączyć z gładkim twarożkiem.
Na czystej ściereczce rozłożyć płat ciasta strudlowego. Lekko posmarować roztopionym masłem.
Na tym ułożyć drugi płat i ponownie posmarować masłem jw.
Na całej powierzchni równomiernie rozprowadzić połowę nadzienia, pozostawiając dookoła
2,5 - 3 cm margines. Zwinąć w ciasny rulon. Przełożyć do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Identycznie postąpić z drugim strudlem.
Tuż przed wstawieniem do pieca oba strudle posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Grzeje góra + dół.
Piec na dolnej półce przez 10 minut.
Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dalej zapiekać przez ok. 25 minut.
Gdy strudle nabiorą wyraźnie złotego koloru powinny być gotowe.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Narobiłeś mi smaku, jabłka uwielbiam w każdej postaci, jako dodatek do ciasta, mięsa pieczonego i....kotletów mielonych. Zrób kiedyś zwykłe mielone ale z dodatkiem jabłka i koniecznie cynamonu- pewnie będziesz zaskoczony.
    Przepatrzę w sklepie czy są gotowe płaty strudlowe- jakoś dotąd ich nie widziałam, ale może teraz, przed świętami, będą.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety w moim domu cynamon znajduje się na czarnej liście. Najbliższe otoczenie nie lubi i nie toleruje. Lista takich zakazanych produktów jest dłuższa od dozwolonych. Potwierdza się stare powiedzenie, że jeszcze się taki nie urodził co oby własnej rodzinie dogodził.
      PS. W Austrii cisto strudlowe jest oferowane w zamrożonej postaci.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

kulinarne perfidie 003. (21.05.16.) Duży włoski mlecz na gorąco z fasolą i kurczakiem

Wiosna w pełni więc nasze organizmy domagają się nowalijek a głównie białka roślinnego. W sumie czegoś co nie będzie godzinami leżeć na żo...