wtorek, 25 grudnia 2018

Przepiórcze jaja gotowane lub sadzone.


Wszystkie główne dania jeśli nie czekają w lodówce aby je podgrzać to z pewnością są od dawna zaplanowane. Myślę, że warto nie spuszczać z tonu i nadal pracować nad różnymi kulinarnymi ciekawostkami. 
Proponuję przepiórcze jajo ugotowane na twardo podane na ziołowym pesto z gładkim twarożkiem + kapary w oliwie. 
Dobrze jest też zadać sobie trochę trudu i postarać się o odpowiednią zastawę stołową. 
To dodaje wiele uroku i podnosi atmosferę przy stole.
Przepis na 4 porcje.

Przystawka o tyle wygodna bo można ją przygotować z wyprzedzeniem. Cenna rzecz gdy w grę wchodzi bogate uroczyste menu.
Składniki:
4 przepiórcze jaja ugotowane na twardo (albo na miękko - patrz przepis)
4 słodkie pomidorki koktajlowe
2 łyżki małych kaparów z Sycylii (przechowywanych w oliwnej zalewie)
po 2 płaskie łyżeczki ziołowego pesto  na porcję
czarny pieprz prosto z młynka
gałązki zielonej pietruszki do dekoracji

Pesto:
2 spore łyżki gładkiego twarożku Philadelphia (55%)
garść zielonych listków bazylii, względnie 2 łyżki listków zielonej pietruszki
1 łyżka świeżo i drobno startego parmezanu
1 łyżka lekko podprażonych (bez grama tłuszczu!) orzeszków piniowych
4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
2 krople czerwonego Tobasco
sól i świeżo zmielony czarny pieprz w ilości wg indywidualnego smaku

Wykonanie:
         podane wyżej składniki pesto zmiksować blenderem na gładko.
         Doprawić wg własnego smaku.
Przepiórcze jaja ugotować na twardo. Ponieważ są dużo mniejsze od kurzych czas gotowania wynosi ok. 3 minuty. Jeszcze bardzo gorące zalać lodowatą wodą. To znacznie ułatwi późniejsze obieranie ze skorupek.
Ugotowane na twardo i obrane przepiórcze jaja przepołowić wzdłuż i podawać jak na zdjęciu wyżej, udekorowane połówkami pomidorków, osączonymi kaparami i zieloną pietruszką.

Jaja przepiórcze na miękko. Ostrą igłą nakłuć skorupkę po grubszej stronie. Wkładać na wrzącą wodę na dokładnie 2 minuty i natychmiast wyjmować. Wówczas żółtko pozostanie płynne.

Przepiórcze jaja sadzone. Skorupki jaj przepiórczych są bardzo kruche. Za to pod spodem mają dość stabilną ochronną błonę przez co nie da się ich rozbić podobnie jak jajo kurze.
Chcąc wydobyć nienaruszoną zawartość należy nożem z piłką (takim jak do krojenia pieczywa) w połowie długości nadpiłować skorupkę razem ze wspomnianą błoną. Wtedy z łatwością dają się wbijać na patelnię lub do miseczki.

Kto woli więcej smakowego charakteru może tą samą przystawkę urozmaicić podając sadzone przepiórcze jaja zamiast ugotowanych. Wtedy należy pamiętać aby żółtko zachowało wyraźną płynność.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...