Żeberka dusić do miękkości co w zależności od jakości surowca może potrwać do godziny. |
1,5 kg żeberek cielęcych
3 - 4 łyżki gotowej marynaty Tandoori*
1 cebula średniej wielkości
1 szklanka białego wytrawnego wina (wytrawnego ale nie kwaśnego)
2 - 3 łyżki sklarowanego masła do smażenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
mięso umyć i wytrzeć do sucha. Pokroić na kawałki mniej więcej 7 x 7 cm.
Każdy obustronnie posmarować cienką warstwą marynaty Tandoori. Szczelnie zawinąć w folię i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia na godzinę przed przyrządzaniem wyjąć mięso z lodówki. Po upływie 0,5 godziny posolić. Cebulę pokroić w słomkę i zeszklić na sklarowanym maśle. Na to wrzucić mięso i często mieszając przesmażyć ze wszystkich stron. Wtedy doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka, podlać winem, przykryć i na maleńkim ogniu i prze ok. 45 - 50 minut dusić do miękkości. W każdym razie nie za długo, aby nie doszło do nadmiernego odparowania aromatu Tandoori.
Podawać z makaronem szerokie wstążki lub kładzionymi kluskami własnej roboty.
* - Tandoori - w miarę łagodna indyjska przyprawa - marynata do potraw, które nie wymagają zbyt długiej obróbki termicznej. UWAGA! Marynata nie nadaje się do spożywania na surowo. Posmarowane nią kawałki mięsa lub ryby muszą być poddane obróbce termicznej.
Tadeusz Gwiaździński
O, już zdrowy? A co to za przyprawa, że nie można jej na surowo spożywać? Tandoor to piec, to wiem.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie wiem dlaczego. Cytuje bo na słoiczku na etykiecie pisze, że nie zaleca się doprawiania potraw podawanych na surowo.
UsuńPS. Tandoor to także nazwa gotowej potrawy zawierającej ten specyfik.
Usuń