piątek, 15 marca 2019

Tuńczyk z patelni z fasolką a'la spaghetti.


Znowu tuńczyk bo dość mocno przypomina mięso a przecież jesteśmy w czasie Wielkiego Postu. Tym razem z fasolką z masłem i tartą bułką.
Niechcący wyszedł mały mariaż kuchni polskiej ze śródziemnomorską.
Ze względu na walkę z nadwagą tuńczyka podaję bez ziemniaków. Tylko z fasolką, którą można zastąpić innymi warzywami z wody. Np. z marchewką lub selerem.

Ewentualne inne sycące dodatki typu ziemniaki, itp. najlepiej jest podać osobno. Inaczej na talerzu zrobi się zbyteczny tłok.
Składniki:
3 - 4 steki z tuńczyka ukrojone na grubość ok. 2 cm (zakupione w sieci sklepów Makro)
150 g dużej fasolki szparagowej (o ile się nie mylę zwanej także mamucią)

Widelec na zdjęciu ma za zadanie potwierdzić jak wielkie powinny być strąki fasolki.
4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
2 łyżki masła
2 łyżki tartej bułki
sól morska
czarny pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:
dużym bardzo ostrym nożem (jak na zdjęciu poniżej) pokroić po skosie dobrze umyte strąki fasolki.

Pokrojone wrzucić na posolony wrzątek na ok. 5 minut.
Odcedzić i na chwilę wrzucić do bardzo zimnej wody aby nie straciły żywego zielonego koloru. Ponownie dokładnie odcedzić. Nie zdejmując z sitka na chwilę odstawić na bok aby dobrze obciekły.
Usmażyć tuńczyka.

Steki z tuńczyka solić i doprawiać pieprzem dopiero na patelni!
W czasie kiedy steki z tuńczyka będą dochodzić na patelni ...
...  w rondelku odpowiedniej wielkości roztopić masło i wymieszać z tratą bułką.
Na to wrzucić osączoną fasolkę, dobrze wymieszać i natychmiast podawać.


Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Zaproponowalabym modyfikacje: stek z tunczyka zrobiony na patelni grilowej zamiast na zwyklej. Wtedy mozna nie uzywac tluszczu, a wykorzystac "przydzial" w formie sosu na zimno do polania steka na talerzu zrobionego z posiekanych pomidorow zanurzonych w slono-kwasnej bazie: w mozdzierzu utlucz czosnek, kapary, skorke z cytryny, dodaj oliwe z oliwek i sok z pol cytryny. Pycha! Fasolka pasuje tu jako dodatek (ale bez bulki), w sumie to zupelnie inne danie ale te same glowne produkty :)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Królik z pikantną kiełbasą salsiccia lub chorizio

Królik wg kuchni śródziemnomorskiej.   Królik tak jak się go robi na wsi nad Morzem Śródziemnym. Czyli niezwykle prosto Składniki : 1 sprawi...