wtorek, 24 września 2019

Małe cukinie a'la makaron tagliatelle.


Małe cukinie jako dodatek do II dania zamiast ziemniaków lub makaronu. Do zastosowania wszędzie tam gdzie należy unikać produktów zawierających gluten.

Smażenie nie powinno trwać dłużej niż 4 - 5 minut. Inaczej "jarzynka" straci jędrność i stanie się ciapowata.
Składniki:
3 - 4 małe jędrne cukinie


parę łyżek gatunkowo dobrej oliwy
garść zielonej pietruszki
sól morska
czarny pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:
małe cukinie i pokroić w niezbyt cienkie wstążki. Rzucić na patelnię na dobrą oliwę z oliwek. Często mieszając, przesmażyć na średnim ogniu. Na sam koniec dodać zielonej pietruszki, w ilości wg własnego smaku.
Pasuje szczególnie do potraw podawanych z sosem.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...