wtorek, 10 września 2019

Pstrąg gotowany nad parą!

Pstrąg lub inna ryba słodkowodna gotowana nad parą i podawana z marchewką. Danie dla osób będących na diecie.

Zupełnie surowa dieta będzie zachowana wówczas, gdy dodatkiem będzie sama marchewka. Na zdjęciu danie podane z plackiem z gotowanych ziemniaków.
Składniki:
4 filety ze świeżych pstrągów (po 100 - 120g)
2 młode marchewki
0,5 l delikatnego warzywnego bulionu
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
z filetów rybnych usunąć ości. Wytrzeć do sucha i tylko lekko posolić.
Gotować na siatce umieszczonej nad parą przez ok. 7 minut. Przenieść i umieścić na krótko na wsiąkliwym papierze kuchennym. Niezwłocznie ściągnąć skórę. Trzymać w cieple.

Marchewki oskrobać i za pomocą wycinarki przypominającej dużą temperówkę ...

Sprzęt można z powodzeniem zastosować do wycinania takich kształtów z innych warzyw.
Im krótsze gotowanie, tym stabilniejsza będą ozdobne spirale.

Marchew temperować jak ołówek lub kredkę i zalać wrzącym bulionem w rondelku.
Gotować na maleńkim ogniu przez max. 4 - 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową prosto na wsiąkliwy papier kuchenny i kolejno na talerze.

Niezwłocznie podawać. Wg życzenia doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Filet z grzbietu dużego dorsza z marchewką.

Jeżeli w "rybolu" zobaczysz filet z grzbietu kilku kilogramowego dorsza nie zastanawiaj się ani chwili. To jest prawdziwy rarytas ...