wtorek, 17 września 2019

Zupa krem ze świeżych pomidorów z morelami


Zupa pomidorowa pół na pół z morelami.

Dodatek lekko ubitej śmietanki kremówki znacznie podnosi świetność tej zupy.
Składniki:
0,5 kg słodkich pomidorów
0,5 kg słodkich moreli

Zarówno pomidory jak i morele nie powinny być kwaśne! W racie czego można zastąpić morele nektarynami lub nawet brzoskwiniami.
1 mały seler korzenny
garść zielonych liści selera
gałązka zielonego rozmarynu
70 ml słodkiej śmietanki kremówki
sól i pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
ugotować wywar z selera i zielonych liści. Przecedzić przez sito i posolić.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Morele przepołowić i wyrzucić pestki. Do gorącego wrzucić rozdrobnione pomidory i morele.
Rozgotować na miazgę, pod koniec wrzucając gałązkę rozmarynu na jakieś 5 minut.
Wyjąć rozmaryn, zmiksować i na koniec przetrzeć przez gęste sito. Doprawić.

Zupa w garnku przed miksowaniem.
UWAGA! Do tej zupy nie nadają się kwaśne składniki, a szczególnie niedojrzałe morele!
Smak zupy trzeba będzie później poprawiać nadmiarem cukru i całe danie zacznie bardziej przypominać kompot niż zupę!

Podawać w małych miseczkach, uzupełniając indywidualnie, łyżką lekko ubitej śmietanki.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...