wtorek, 5 listopada 2019

Łatwy w wykonaniu kremowy deser w szklance.

Moja małżonka potrafi zawsze coś wyczarować niemal na poczekaniu.
Akurat mieliśmy w domu pokruszone resztki bezy i oto co z tego powstało.

Taki "malutki" deser dobrze jest podać po bardzo obfitym obiedzie, wtedy kiedy biesiadnicy popuszczają pasa i wołają, że już niczego więcej nie dadzą rady zjeść. Wbrew zapowiedziom znika dość szybko.
Składniki: (na 8 porcji w szklankach)
12 łyżek pokruszonej bezy
8 sporych łyżek mascarpone
8 łyżek gęstej słodkiej śmietany
8 czubatych łyżek tłustego gęstego jogurtu
8 łyżek pokruszonego suchego słodkiego biszkopta
8 łyżek cukru
owoce sezonowe do dekoracji

Wykonanie:
1.) Mascarpone wymieszać ze śmietaną i cukrem. Kolejno połączyć z pokruszoną bezą.
 Podzielić na 8 porcji i umieścić w szklankach.

2.) Każdą porcję posypać pokruszonym słodkim biszkoptem

3.) Kolejno na wierzchu uformować wianuszek gęstego jogurtu. Wstawić do lodówki na minimum jedną godzinę.

4.) Tuż przed podaniem wyjąć z lodówki i udekorować aktualnie dostępnymi owocami sezonowymi.

W imieniu małżonki: Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...