piątek, 29 listopada 2019

Terrina z piersi kurczaka z pistacjami.


Czasem okazja wymaga podania na stół czegoś zasługującego na wyróżnienie.
Terrina z piersi kurczaka z pistacjami, otulona w plastry szynki z indyka.

Podaję z dekoracją ze sparzonych we wrzątku listkami brukselki.
Składniki:
2 piersi kurczaka bez skóry i tłuszczu
4 – 5 oczyszczonych kurzych wątróbek
5 dag solonej włoskiej solonej słoniny Lardo (jeżeli innej to w żadnym wypadku wędzonej!)
2 jaja
2 – 3 łyżki tartej bułki (wg aktualnej gęstości nadzienia)
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
¾ szklanki zielonych orzeszków pistacjowych
utłuczone w moździerzu przyprawy: 
kolorowy pieprz 
czarny i zielony kardamon 
gałka muszkatołowa 
kminek krzyżowy (cumin)
sól

Do wyłożenia głębokiej, wąskiej podłużnej formy do pasztetów:
plastry gotowanej szynki z indyka (lub innej, ale w żadnym wypadku wędzonej!)
papier do pieczenia.

Wykonanie:
odpowiednią foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno plastrami szynki.
Wymienione składniki przepuścić przez maszynkę, doprawić wg indywidualnego smaku.
Powstałą masą wypełnić foremkę i dobrze docisnąć nadzienie, aby usunąć ewentualnie pozostałe pęcherze powietrza.


Zamknąć całość przykrywając wolnymi brzegami szynki.


Wstawić do piekarnika na środkową szynę na 130°C (grzeje góra + dół) na 90 minut.
Studzić w formie.
Kroić na zimno bardzo ostrym nożem (najlepiej elektrycznym) i podawać z sosem cumberland. 

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Żeberka cielęce z różyczkami z ziemniaków.

Duszone żeberka należą do dość powszechnych dań na polskich stołach. Można je jednak nieco urozmaicić podając ciekawy dodatek w postaci &quo...