wtorek, 19 listopada 2019

Smażony pstrąg źródlany z sałatką z buraków.

Czerwone buraki weszły na stałe do jadłospisów w wielu krajach.
Jeszcze przed paru laty na sam dźwięk ich nazwy wydymano usta w pogardzie.
A zdrowe były, są i zawsze będą!

Na zdjęciu smażony pstrąg z różnymi dowolnymi dodatkami.
Składniki:
2 absolutnie świeże pstrągi po ca 300 g
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
oliwa do smażenia

sałatka z buraków, jabłka, kiszonego ogórka i czarnego pieprzu prosto z młynka
sałatka z kilku kolorów papryki, ząbka czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek

gotowane ziemniaki

Wykonanie:
pstrągi umyć i oczyścić ze śluzu. Wytrzeć do sucha i podzielić na filety. Usunąć ości.
Doprawić solą.
Obtoczyć w mączce ziemniaczanej i usmażyć na średnim ogniu z obu stron na teflonowej patelni o grubym dnie. Na patelnię kłaść skórą do dołu i w ten sposób smażyć 80% czasu smażenia. Przewrócić na drugą stronę i po upływie 1 minuty zdjąć z ognia.
Trzymać na patelni jeszcze 2 - 3 minuty.
Podawać prosto z patelni jak na zdjęciu.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Polska biała kiełbasa własnej roboty

Poza krajem (tzn. poza Polską) ciężko jest o różne "nasze" wyroby wędliniarskie. Szczególnie te, do których jesteśmy przyzwyczajen...