wtorek, 4 lutego 2020

Creton* - kanadyjski pasztet śniadaniowy

Powiedziano mi, że taki pasztet podawany jest na śniadanie we francuskojęzycznej części Kanady. Nie mogę ani potwierdzić ani zaprzeczyć bo nigdy tam nie byłem. W każdym razie przepis wypróbowałem i uznałem, że warto go tutaj zacytować.

Wygląda raczej mało atrakcyjnie ale za to zaskakuje ciekawym smakiem.
Składniki:
50 g zwykłej soczewicy
150 g mielonego mięsa wieprzowego
1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
1 kawałek selera, pokrojony jw
1ząbek czosnku, pokrojony jw
1 liść laurowy
szczypta mielonego suszonego imbiru

250 ml rosołku drobiowego
1 - 2 łyżki tartej bułki
1 mały pęczek drobnego szczypiorku
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą. Zalać i moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Odcedzić.

2.) Namoczoną wcześniej soczewicę i wszystkie składniki wymienione na wstępie dokładnie wymieszać ze sobą. W odpowiedniej wielkości rondelku zalać rosołkiem i od czasu do czasu mieszając gotować na małym ogniu przez 30 - 40 minut. Płyn ma prawie całkowicie odparować. Zdjąć z ognia i przestudzić.

3.) W razie potrzeby dodając stopniowo zagęścić tartą bułką. Dodać drobno pokrojony szczypiorek, wymieszać, na koniec doprawić solą i pieprzem.

4.) Przełożyć do foremki na pasztety i w temperaturze pokojowej odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać jako uzupełnienie bufetu śniadaniowego lub przystawkę przed przyjęciem.

* - Creton - wg oryginalnego przepisu ów pasztet doprawiany jest dodatkowo mielonym cynamonem i mielonymi goździkami. Celowo zrezygnowałem z tych mocno świątecznych przypraw bowiem jakoś mi te smaki nie pasują do siebie.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Od czego zależy kolor skorupki kurzego jaja?

Jutro przepis na świąteczne faszerowane jaja podawane na gorąco we własnych skorupkach!   Absolutnie naturalne kolory jaj zniesionych przez ...