piątek, 7 lutego 2020

Zawijane w plastry cukinii paczuszki z białego twarożku z gorgonzolą.

Autentycznie świetna bezmięsna przystawka na gorąco.

Składniki:
250 g gładkiego białego twarożku (minimum 20% tłuszczu)
150 g łagodnego sera Gorgonzola (kto lubi mocniejsze wrażenia bierze ten sam ser w ostrej wersji smakowej)
3 - 4 łyżki świeżo startego parmezanu
2 surowe jaja
1 średniej wielkości jędrna cukinia pokrojona wzdłuż w cienkie plastry

Do foremek wkłada się tak aby środek pasa cukinii wypadał na środku dna foremki.
masło do wysmarowania foremek

Wykonanie:
1.) Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Grzeje góra + dół.
Sufletowe  żaroodporne foremki o średnicy 7 cm cienko wysmarować masłem.

2.) Umytą i osuszoną cukinię pokroić wzdłuż na bardzo cienkie pasy pełnej szerokości.
Stosując po 3 - 4 płaty wyłożyć foremki tak aby sporo wystawało poza ich brzegi.

3.) Dokładnie wymieszać twarożek z Gorgonzolą, Parmezanem i 2 wcześniej roztrzepanymi jajami.
Powstałą masą szczelnie wypełnić przygotowane foremki do wysokości 2/3. Trzeba się liczyć z tym, że podczas zapiekania masa się powiększy. Docisnąć grzbietem łyżki aby usunąć ewentualnie uwięzione pęcherzyki powietrza. Finalnie zawinąć do środka wystające poza brzeg fragmenty plastrów cukinii.

4.) Wstawić na środkową półkę do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.

5.) Podawać na dowolnie wybranym podkładzie - patrz wyżej oba zdjęcia.

Sposób podawania
Przykład 1.
Na podsmażonej żółtej gruszce, pomarańczowej papryce, zielonej sałacie i paskach wyciętych avocado.
Sposób podawania
Przykład 2.


Na podduszonych kostkach dyni i włoskiej kapusty.
Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Królik z pikantną kiełbasą salsiccia lub chorizio

Królik wg kuchni śródziemnomorskiej.   Królik tak jak się go robi na wsi nad Morzem Śródziemnym. Czyli niezwykle prosto Składniki : 1 sprawi...