wtorek, 18 lutego 2020

Wędzona pierś gęsi z sałatką z czerwonej fasoli.

Przekąska warta wypróbowania. Goście dłuuugo pamiętają czarujący smak.


Składniki: (przepis na 4 porcje)
16 plastrów cienko ukrojonych  z wędzonej piersi z gęsi
1 nie cała szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
sól
2 łyżki octu z jabłek (5%)
0,5 małej białej cebuli
1 pęczek zielonej pietruszki o dużych listkach
4 łyżeczki octu na bazie miodu i kwiatu pomarańczy, względnie wysoko gatunkowego balsamico

Ma tak świetny aromat, że warto zamówić w Weinessiggut Doktorenhof w Niemczech (info@doktorenhof.de)
www.doktorenhof.de

2 - 3 łyżki tapenady z czarnych oliwek

Wykonanie:
1.) Fasolę namoczyć na noc i następnego dnia ugotować do jędrnej miękkości w lekko posolonej wodzie. Po ostudzeniu wymieszać z przygotowaną cebulą.

2.) Cebulę pokroić bardzo ostrym nożem w drobną kostkę. W żadnym wypadku nie siekać!
wymieszać z octem jabłkowym i odstawić na 20 minut. Kolejno dokładnie osączyć na sicie.

3.) Podawać jak na zdjęciu z całymi listkami zielonej pietruszki, łyżeczką tapenady z czarnych oliwek i kilkoma kroplami aromatycznego octu.

Wersja II

Wędzona pierś gęsi (lub kaczki) na soczewicy (porcja na 4 osoby)

Składniki
16 cienko ukrojonych plastrów wędzonej piersi gęsi
pół szklanki soczewicy
1,5 szklanki dobrze ciepłej przegotowanej wody
2 – 3 łyżki dobrej gatunkowo oliwy z oliwek
2 cebulki szalotki
1 łyżeczka octu „Balsam 4 rozbójników”* (ziołowy ocet na bazie miodu i czosnku)
sól i czarny pieprz prosto z młynka do smaku

Sałatka - składniki:
po pół garści:
liści dzikiego czosnku, (zwanego też niedźwiedzim szczypiorem)
listków zielonej pietruszki
roszponki
rucoli
1 łyżka listków świeżego zielonego majeranku

Sos vinegrette do sałatki - składniki:
2 łyżki octu balsamico Gran Riserva


 6 łyżek dobrej gatunkowo oliwy z oliwek
1 łyżka drobno pokrojonego cienkiego szczypiorku
sól i czarny pieprz prosto z młynka do smaku

Dodatki - składniki:
4 łyżeczki puree z kwaśnych wiśni
1 łyżka octu Safran Balsam


1 łyżka dobrej gatunkowo oliwy z oliwek

Wykonanie:
1.) Na 2 godziny przed gotowaniem soczewicę namoczyć w 1,5 szklanki dobrze ciepłej przegotowanej wody. Kolejno ugotować do miękkości. UWAGA! Na tym etapie absolutnie nie wolno dodawać soli! Odcedzić. Jeszcze gorącą masę doprawić solą i pieprzem.

2.) Szalotki obrać z łupin i pokroić w drobną kostkę. NIE SIEKAĆ! Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną szalotkę. Zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę octu „Balsam 4 Rozbójników”*. Szybko wymieszać i połączyć z jeszcze ciepłą soczewicą. Dokładnie wymieszać.

3.) Sałatka wykonanie: wszystkie składniki sałatki, przebrać, umyć i osuszyć. (najlepiej w specjalnej wirówce) Liście dzikiego czosnku pokroić poprzecznie na szerokość zapałki.
Wszystko wymieszać ze sobą.

4.) Sos vinegrette wykonanie: w odpowiedniej wielkości miseczce, roztrzepać ocet i oliwę.
Dodać szczypiorek i przyprawy. Wymieszać miotełką na jednolity oleisty sos.

Tuż przed podaniem, powstałym vinegrette zalać zielone składniki sałatki i szybko wymieszać. 

5.) Podawanie: osobno na każdym talerzu umieścić po 2 łyżki soczewicy i obłożyć dookoła 4 plastrami gęsiej piersi. Patrz fotografia piersi gęsi z czerwoną fasolą.
UWAGA! Osoby dbające o linię powinny z mięsa usunąć tłustą warstewkę tłustej skóry.
Obok po 1 – 2 łyżce zielonej sałatki, na brzegu po łyżeczce puree z kwaśnych wiśni i po kilka kropel szafranowego octu roztrzepanego na sos z oliwą.

* - Balsam 4 Rozbojników = Vierrauber Balsam - (info@doktorenhof.de) Ocet produkowany w oparciu i średniowieczną recepturę apteczną. Drzewiej traktowany był jako środek leczniczy.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kawa mrożona błyskawiczna

Czasami bywa, że zostanę zaskoczony niespodziewanymi gośćmi. Taki pomysł na błyskawiczną kawę mrożoną może i Wam się przydać.   Składniki : ...