wtorek, 25 maja 2021

Aromatyczne pikle ze świeżych ogórków sałatkowych

Mamy czas świeżych warzyw. Ogórki, które w naturalnej postaci smakowo nie rzucają nikogo na kolana, dobrze doprawione potrafią być ozdobą stołu.
 
Te pikle znikają ze stołu szybciej niż gospodarze zdążą uzupełnić puste słoiki
Składniki:
                                                                                                                                          
podłużne ogórki sałatkowe - w ilości wg zamiaru wielkości zapasu
 
białe cebule - w ilości jw
 
kilka gałązek absolutnie świeżego kopru
                                                                                               
ziarna gorczycy - wcześniej podprażone i kolejno zmiażdżone w moździerzu, ilość jw
                          
ocet jabłkowy 6 % w ilości jw
                                                                                                                     
sól niejodowana
                                                                                                                                     
cukier

Wykonanie
1.) Ogórek (ogórki) obrać możliwie cienko i przeciąć wzdłuż na połowy. Pozbawić gniazd nasiennych. Każdą z połówek dodatkowo podzielić wzdłuż.
 
2.) Cebulę pokroić bardzo ostrym nożem w drobną kostkę. Nie siekać. Na dnie wyparzonych słoików na dnie umieścić warstwę na grubość 1 - 1,5 cm
 
3.) Gorczycę krótko podprażyć na suchej powlekanej patelni. Uwaga! Po kilku chwilach ziarna zaczną pryskać niczym popcorn. Wówczas na chwilę  zabezpieczyć pokrywką.   Po lekkim przestudzeniu zmiażdżyć w moździerzu.
 
4.) Razem z gałązką kopru pokrojone ogórki upychać na stojąco w słoikach z warstwą cebuli. Dodać płaską łyżkę zmiażdżonej gorczycy.

5.) Zagotować wodę na marynatę z dodatkiem octu, soli i cukru. Zacząć od solenia, kolejno stopniowo dodając ocet do momentu, w którym marynata będzie dostatecznie kwaśna. Wtedy stopniowo po łyżeczce dodawać cukier.
Wrzącą marynatą zalewać słoiki niemal do pełna. Natychmiast szczelnie zakręcać. Nie odwracać pokrywką do dołu bowiem cebula powinna pozostać na dnie. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce dnem do góry.
Takie pikle są głównie przeznaczone do szybkiego spożycia
 
Można też zapasteryzować. Wówczas poza lodówką można je przechowywać przez kilka tygodni.
 
6.) Podawanie: tak przygotowane już następnego dnia nadają się do jedzenia

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie śmietanowym (składniki na 8 większych lub 12 mniejszych sztuk) Je się rozgniatając widelcem oba składniki w py...