piątek, 7 maja 2021

Łatwy serniczek aromatyzowany rozmarynem

Nastał czas rodzinnych uroczystości majowych. Prosty przepis dla małej ilości gości i osób mało zaawansowanych w kuchni.
 

Składniki: spód sernika

1 kg drobno pokruszonego suchego biszkopta 
50 g masła

masa serowa 

400 g gładkiego neutralnego twarożku (minimum 20% tłuszczu)

2 banany 
1 jajo 
80 ml rzadkiej śmietanki kremówki (30 – 36 tłuszczu) 
1 łyżka prawdziwego cukru waniliowego (nie mylić z vanilinowym) 
1 cytryna – bio 
10 g mączki kartoflanej 
1 – 2 łyżki cukru (ilość zależy od stopnia słodkości bananów

masło bananowo rozmarynowe (nie obowiązkowo)

1 banan

20 g masła 
1 łyżka cukru 
0,5 płaskiej łyżeczki posiekanych igiełek świeżego rozmarynu

 

Wykonanie: spodu

1.) Nastawić piekarnik aby się rozgrzewał do temperatury 170 °C.

Rozpuścić 50 g masła i wymieszać drobno pokruszonym biszkoptem.

2.) Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie równomiernie rozprowadzić przygotowany biszkopt wymieszany z masłem. Wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika na dolną półkę.

Grzeje góra + dół. Po upływie odmierzonego czasu wyjąć z pieca i ostudzić.

Wykonanie: masy serowej

3.) Banany obrać, drobno pokroić i zmiksować blenderem na gładką masę.

Wymieszać z twarożkiem, jajem i cukrem waniliowym. Dodać pół łyżeczki świeżo drobno startej skórki cytrynowej. Podnieść temperaturę piekarnika do 180 °C.

4.) Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z mączką kartoflaną i razem ze śmietanką kremówką wmieszać do masy serowej. W razie potrzeby uzupełnić cukrem.

5.) Uzyskaną masę umieścić w tortownicy. Wyrównać powierzchnię i jw. wstawić do piekarnika na ok. 40 minut. Po upływie odmierzonego czasu wyjąć i ostudzić w formie.

Wykonanie: masła bananowo rozmarynowego

6.) Masło spienić na teflonowej patelni. Dodać obrany banan pokrojony w plastry grubości ok. 1 cm. Dodać cukier i rozmaryn. Skarmelizować.

7.) Podawanie: podawać dekorując każdą porcję łyżeczką skarmelizowanej masy bananowo rozmarynowej.

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...